Antoon Krings

Mravlja Marička, Kobilica Milica, Bolha Beti in druga mrgolazen

Še ena v dolgi vrsti avtorskih slikanic, ki postajajo pravilo v sodobni literaturi za otroke. Prebrali smo zgoraj naštete tri, čeprav jih je, vsaj po ovitku sodeč, izšlo vsaj dvajset. Zgodbe so preproste, zapletov skoraj ni, ali pa so, hm, malo za lase privlečeni. Začne se tako, da ima naslovni lik neko težavo (premajhen, preneumen, nihče ga na mara itd.), ki se potem kar sama od sebe razreši in je zgodbe srečno konec. Samo, da je tu vendarle premalo zgodbe, saj se komaj kaj zgodi (vsaj pri mravlji in kobilici se prav nič resnega ne spremeni). Verjeli ali ne, obstajajo pravila, ki bi naj jim sledile dobre zgodbe za otroke …

Tule so preprosta, a trdna pravila za dobre pravljice.

Druga moteča podrobnost serije o malih prebivalcih vrta, kot jih avtor/ilustrator rad imenuje, je izbira jezika. Čeprav so prigode očitno namenjene malčkom, so stavki predolgi in v njih besede, ki jih tako majhni otroci še ne poznajo.

Avtor/ilustrator je zelo površen tudi pri uporabi premega in odvisnega govora (en lik začne pogovor, nato pa s strani vsevednega pripovedovalca izvemo, kaj je drugi odgovoril, čeprav sta oba lika na prizorišču in bi lahko pogovor lepo tekel).

Vem, sliši se strokovno, ampak po mojih izkušnjah otroci se v takšno mešanje pripovednih stilov težko vključijo in hitro pokažejo nezadovoljstvo.

Čebela ima šest nog

Da zaokrožim kritiko še s tretjo točko. Kljub temu, da je avtor/ilustrator za svoje risanje prejel nekaj nagrad, ostajam pri nekaterih rečeh zadrt koservativec.

Čebele imajo šest nožic (in ne štirih, kot prikazuje umetnik), enako velja za kobilice, mravlje in druge žuželke (Insecta), izjema so na primer pajki, škorpijoni in drugi pajkovci (Arachnida), ki jih imajo osem (opazili smo pajka, ki pa ima po mnenju avtorja/ilustratorja šest nog). Tudi polžjih oči ne riše, kjer bi morale biti in tako naprej.

Seveda nekaj umetniške svobode mora biti, a dobil sem občutek, da so ‘počlovečenja’ narejena zgolj z željo po poenostavitvi, čim večji komercializaciji in morda nižji proizvodni ceni morebitnih lutk, ki takšne serije običajno spremljajo v trgovinah.

Pajek v naravi ima osem nog

Prebrali smo torej tri knige iz zbirke, posebne volje po prebiranju preostalih pa nimamo.

Več sreče prihodnjič.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Antoon Krings

 1. MyD pravi:

  Pozdravljeni!

  Zasledil sem informacijo za ta (raje uporabljam izraz: spletni dnevnik) blog na med.over.net (Forum: Knjižni molji).

  Odkrito povedano, razveseljiv je vaš entuziazem in delo iz katerega marsikdo, če to seveda hoče in želi, lahko črpa ne le informacije, temveč tudi znanje. Vse čestitke in kar tako naprej v bodoče …

  Sam imam nekaj predlogov, ki bi po moje, ob majhnem vložku in sprotnem delu, še pripomogli k boljši kvaliteti. Če želite, lahko vam napišem.

  Hvala in srečno
  MyD

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.