A H Benjamin

Mala miška in veliko rdeče jabolko

Miška najde jabolko in ga sklene odkotaliti domov, kjer se bo napokala do sitega. Toda med potjo jo nenehno ustavljajo številne ovire, prek katerih ji pomagajo različne živali. Miški se ne zdi vredno, da bi s prijatelji delila jabolko, a na koncu se to vendarle zgodi in vsi so srečni.

Jabolko nosi v sebi veliko simbolike

Ne vem, ali je krivo moje analitično razmišljanje, ali kaj drugega, ampak zgodbica se mi ne zdi posebej posrečena. Preprosta je in predvidljiva, pa s poudarjeno vzgojno noto, kar me hitro zmoti. Ob koncu se mi je porodilo kar nekaj vprašanj:

1. Moramo vsakemu, ki nam ponudi pomoč, to tudi plačati? Miška se namreč vsakič lepo zahvali, a to, po razpletu sodeč, ni dovolj. Moramo ob prihodu iz trgovine, če nam nekdo podrži vrata, takoj seči v cekar in mu izročiti liter mleka?

2. Kako naj miška ve, da si druge živali tudi želijo njenega jabolka? Sicer se oblizujejo, jabolko ovohavajo, si ga ogledujejo, a svojih želja nobena jasno ne pove, niti ne omeni, da je lačna. Potem pa se pritožujemo nad težavami v komunikaciji!

3. Kaj bi se zgodilo, če bi miška že prvemu pomočniku ponudila kos jabolka? Kotaliti ga ne bi mogla več, torej bi ga morala pojesti kar na samem prizorišču. To iz nezapisanega razloga miški ni pogodu (jasno piše, da ga je želela pojesti doma), poleg tega bi druge živali, ki so pomagale ob naslednjih ovirah, ostale lačne.

Vprašam se lahko tudi ali je sporočilo zgodbe (deljenje je zaželjeno, ne, obvezno) sploh pravilno predstavljeno? Miška namreč do konca zgodbe ne namerava dati niti koščka nikomur drugemo. Šele, ko imajo ostale živali že polna usta in ne more več ničesar spremeniti, se sprijazni z dejstvi.

Pokukal sem k največjemu prodajalcu knjig na spletu in našel eno samo kritiko taiste slikanice. Gospa, ki jo je zapisala, sklepal bi, da gre za učiteljico, je nad zgodbico navdušena. No, mene je pustila hladnega. Še nepomembna zanimivost: avtor zgoraj navedene slikanice je tako kot jaz študiral kemijo … Očitno to ni dovolj, da bi zgodbe dojemala na enakih valovnih dolžinah.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to A H Benjamin

  1. Pingback: Éric Battut | Slikanice in knjige za otroke

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.