Linda Jennings

Lizina ribja pojedina

Mačka zavoha kosilo, ki jo, kdo ve zakaj, čaka na omari. Po utrudljivem in nevarnem popotovanju na vrh omare ji riba pade na tla, požre jo pes, mačka ostane ujeta na vrhu. Za kazen, ker je bila požrešna, vsaj tako ji reče miška (ta lik mi še vedno ni povsem jasen).

mačka

Mačke so priljubljeni liki v slikanicah za otroke

Spet bom tečen. Slikanica očitno stavi le na končno sporočilo – če si nepotrpežljiv (kar je na tem mestu površno izenačeno s požrešnostjo), boš na koncu kaznovan (mačka ostane lačna in ujeta).

Moti me, da je uporabljena starodavna in zelo uveljavljena pravljična navada zaporednega premagovanja ovir, kjer pa v tem primeru na koncu junak (mačka) ne doseže cilja in je celo kaznovan. Iz pravljic vemo, da so lenuhi in površneži neuspešni, vztrajni pa na koncu dobijo velike nagrade. Zgoraj zapisano sporočilo bi bralci torej lahko razumeli tudi kot: bodi pohleven in čakaj, da se drugi spomnijo nate, pa boš imel poln trebuh.

Bi to res radi sporočili svojim otrokom?

Napisano sicer ni slabo, a zgodba na koncu krepko razočara.

Kasneje (decembra) nam je v roke prišla druga knjiga iste avtorice:

Mili

Zajčica po imeni Mili sanjari o življenju na prostosti, ko nekega dne opazi, da so vrata ostala priprta …

Zajec - slika

Tudi zajci so pogosti gostje v slikanicah

Dogajanje gre nekako takole: zajčica Mili pobegne v divjino, kjer naleti na kopico nevarnosti, za povrh pa je ne mara niti skupina divjih zajcev. Mili se vrne do kletke, a ugotovi, da nazaj noče nikoli več. A na srečo ji je sledil eden od divjih zajcev, ki se je vanjo zaljubil in … srečen konec.

Zaporedje dogodkov je verjetno in k temu nimam pripomb.

Sporočilo (svoboda je, nevarnosti navkljub, dragocenejša od še tako udobnega zapora) je na mestu (seveda nas življenje pogosto prepriča v nasprotno, a vsaj otrokom lahko pustimo ideale) in avtorica tu ne ponovi napake iz Lizine ribje pojedine, kjer daje prednost pasivnosti.

Vendarle pa imam vsaj en resen pomislek. Sama izpeljava je tokrat precej površna. Posebej me zmoti razplet, v katerem divji zajec sledi zajčici in ji pove, da se je skregal s svojim sorodstvom, da bi bil lahko z njo. Kako zanimiv prizor bi bilo mogoče narediti iz takšnega soočenja!

Ker je to zelo pogosta težava predvsem mladih avtorjev(-ic), katerih prvi izdelki včasih zaidejo v moje roke, bom zapisal kar dva preprosta primera:

OPISNO:

Jože je rekel Andreju, da ima vsega dovolj in naj se gre solit.

AKCIJSKO:

Jože: Andrej, dovolj mi je tvojih neumnosti.

Andrej: Kaj spet tečnariš?

Jože: Solit se pojdi.

Andrej: A?

Jože: In še poprat!

Upam, da je dovolj preprosto, a vseeno nazorno. Kadar se soočita dve mnenji, je odlična priložnost za akcijo, prepir, pretep, nek dogodek, ki ga je mogoče tudi nazorno ilustrirati (na primer z upornim zajčkom, ki se tudi za ceno lastne varnosti postavi v bran svoji simpatiji, pa čeprav mu nasproti stoji celo krdelo nasprotnikov), samo opis njegovega dejanja (in še v pretekliku) pa je bistveno medlejši, bralec ga bo hitro pozabil, ilustrator bo težko narisal prepričjiv prizor (v primeru slikanice Mili sta na sliki le simpatična zajčka, ki se zaljubljeno gledata).

Se pravi, že druga slikanica iste avtorice, ki me ni navdušila …

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.