Ruth Wielockx

Zlatkov zaklad

Zlatko je zamudil ladjo, ki naj bi ga pripeljala k njegovemu največjemu zakladu. Na pomoč mu priskočijo sumljivo ustrežljivi gusarji.

Gusarski zemljevid

Gusarski zemljevid

Ljubke sličice krasijo domislice z izrezanimi okni, skozi katere vidimo notranjost, oziroma zunanjost kajute in podobno. Žal je zgodba tako preprosta in predvidljiva, da lahko zabava le najmanj zahtevne bralce. Kot sem pri avtorskih slikanicah (piše in riše jih ista oseba) opazil že večkrat, je imela ilustracija veliko prednost pred zgodbo. Kdor torej tole slikanico zamudi, v bistvu ne zamudi veliko.

Gusarji

Gusarji imajo pridih romantike

In še nekaj sem opazil. V pripovedih so se skozi stoletja zvrstili zelo različni nastopajoči. Toda tudi isti so sčasoma spreminjali svoje vloge. Nekoč krvoločni medvedi, s katerimi so strašili otroke, so danes tako redki in tako oddaljeni, da se večini občinstva (z izjemo kakega nesrečnega gobarja) zdijo povsem primerni za tolažilno igračko. Medoti so vendar tako simaptični, morda malo nerodni in preveč sladkosnedi, ampak …

No, v tej slikanici je opazen še korak naprej. Simpatične se zdijo tudi podgane in celo gusarji. Nekje sem opazil risanko, v kateri nastopajo ljubki vampirčki in prej ali slej bomo dočakali še kakšno slikanico z ljubkimi teroristi … Dokaz več, da so knjige (slikanice niso nobena izjema) vedno bile ogledalo družbe in njenih vrednot. Bom raje nehal, da ne zamorim.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.