Cressida Cowell

Kaj naj storimo z vekavčkom?

Malček joka in živalice ga poskušajo na različne načine potolažiti.

Dete joka

Dete joka, kaj zdaj?

Zgodbica je zelo preprosta, tudi predvidljiva, toda namenjena malčkom (morda do treh let), ki od knjižice pričakujejo predvsem obnovo kakšne svoje izkušnje in ne spoznavanja česa novega. Pripoved teče v lepem ritmu in se konča v splošno zadovoljstvo – tako nastopajočih, kot bralcev. Ilustracije več kot znane Ingrid Godon vse skupaj zaokrožijo v kratko in prijetno izkušnjo.

Še zanimivost. Avtorica je napisala tudi nekaj del za večje otroke in mladino, vključno z velikimi uspešnicami, poročena pa je s Simonom Cowellom. Vendar ne s tistim Simonom Cowellom

Svet vendarle ni tako majhen.

Kako izuriti svojega zmaja; napisal Viki III, Vandalska vahnja

Vsako leto v času zimskega spanja zmajev se zbere skupina mladeničev, ki bi bili radi sprejeti v najbolj divje vikinško pleme. Toda za to je treba seveda zmaja ukrasti, izuriti in svoje mojstrstvo tudi dokazati.

To je verjetno najbolj znano delo Cresside Cowell, ki je navdihnilo tudi film in nadaljevanko. Ker se sama po sebi ponuja primerjava z Vikejem Vikingom, lahko takoj povem, da gre očitno za dve deli iz raličnih obdobij razvoj sodobne literature za otroke in mladino.

Vikingi Cresside Cowell so za moj okus malce premalo izdelani, tudi zgodba sama je manj presenetljva, v njej je tudi kašen ‘slep rokav’, je pa v njej več akcije, humor je temnejši, občasno že kar zelo grob, več je jezikovnih in oblikovnih domislic, vpleteni so različni pripovedni slogi, ki niso vedno leposlovni, bogato ilustrirana zgodba deluje občasno že zelo blizu stripu.

Ampak to samo po sebi ne ene ne druge knjige (pravzaprav gre v obeh primerih za seriji) ne naredi boljše ali slabše. Rekel bi kar, da se splača prebrati obe in nato kot bralec, ki razmišlja s svojo glavo, raziskovati naprej, odkrivati nove svetove in poglabljati znanje o že znanih, oziroma všečnih.

Na kratko torej – tudi ta izdelek Cresside Cowell, čeprav povsem drugačen od Vekavčka, in namenjen povsem drugi publiki, toplo priporočam.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.