Norbert Landa

Rigajoči medved

Nekje v gozdu živi osamljen medved, ki se ne ozira kaj prida na bonton pri jedi. Na drugi strani potoka zajčki trepetajo ob poslušanju strašnih zvokov …

Medved je osamljen

Medved je osamljen

Zgodba ima malce zavajajoč naslov. Pričakoval bi pripoved o medvedu, ki se ne zna obnašati in zaradi tega zaide v določene težave. Na primer: zaradi riganja in mlaskanja se mu začnejo izogibati prijatelji.

Namesto tega dobimo knjigo o medvedu, ki si dolgčas lajša z riganjem in mlaskanjem. Razlika je očitna, kajne? Pričakoval sem knjigo z neko domiselno vzgojno rešitvijo, dobil pa zgodbo o osamljenosti, ki se, jasno, srečno konča. Medved dobi kopico prijateljev in sploh.

Žal me zmoti tudi način reševanja njegove osamljenosti. Srečo in uspeh doseže po naključju, kar je vedno najlažja in nikoli najboljša rešitev pri pisanju.

V dobri zgodbi pričakujemo, da bo glavni junak pokazal nekaj posebnega (moč, domiselnost, pogum, zvijačnost). Saj je vendar junak, kajne? V tej zgodbi tega ni. Čeprav iz besedila veje toplina, čeprav so ilustracije Jane Chapman ljubke, čeprav se v pripovedi znajde tudi kaka prikupna domislica, ostane vtis površnosti, morda celo podcenjevalnosti do bralca.

Norbert Landa je eden plodovitejših avtorjev in izbrana slikanica ne velja za njegovo najboljšo. Kdaj kasneje bo verjetno dobil še kakšno priložnost. Do tokrat še intervju z njim.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.