Becky Bloom

Kukavček

V gozd se priseli Kukavček, ki začne druge živali opozarjati ne le na točen čas, ampak tudi na njegov pomen. Toda kasneje se priseli še Kukavica …

Kukavice ne napovedujejo le časa

Kukavice ne napovedujejo le časa

Na videz preprosta zgodbica se loteva kar zapletenih vprašanj o našem odnosu do časa, o urnikih in prioritetah. Bomo svoj čas bolje izrabili, če v vsakem trenutku natanko vemo, koliko je ura in smo temu primerno organizirani, ali pa so v življenju vendarle tudi reči, ob katerih se čas lahko tudi ustavi. Zgodbica mi je posebej všeč, ker se loteva časa, za katerega odrasli (pre)pogosto pozabljamo, da otrokom teče drugače in pri tem spretno odpira pomembna vprašanja, na katera lahko vsakdo najde sebi všečne odgovore tako natanko in tako hitro kot si želi (in zmore) sam.

Sicer pa imamo priložnost Kukavčku tudi prisluhniti in si mnenje ustvariti sami. Na tem naslovu je zvočni arhiv številnih pravljic, Kukavček pa je bil predvajan 13. aprila 2009.

Tiho, tukaj beremo!

Čez nekaj let (recimo dve in pol) mi je v roke prišla druga knjiga iste avtorice. V tej sestradan volk pride na kmetijo in namerava požreti katero od domačih živali. Na njegovo veliko presenečenje se živali zanj komaj zmenijo. Preveč so zaposlene z branjem.

Torej volka začne zanimati kako je s tem. Kaj je vendar pri branju tako privlačnega? Iz preprostega nastavka o lačni zveri se naplete zgodba o želji po sprejetju v družbo, ali če hočete, o prehodu iz primitivnega v civilizirano.

Pri tej zgodbi me osebno močno zmoti preskok iz lačne zverine v uka željnega učenca. Prehitro, preveč enostavno se zgodi, pa bi bilo treba le nekaj stavkov, da bi se vse skupaj logično in tekoče izpeljalo.

Naprej se bere lepo, napisano je zanimivo in duhovito, zato nikakor ne gre za slabo branje. Bi pa bilo lahko še boljše.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.