Joanne K. Rowling

Harry Potter (serija)

Knjige o Harryju Potterju so zaznamovale generacijo, zato ni čudno, da je Joanne K. Rowling uvrščena ne le na seznam največjih zaslužkarjev, ampak tudi najvplivnejših oseb na svetu.

Harry Potter

Harry Potter

Zgornja fotografija je z naslova, kjer je na voljo še več fotografij iz serije.

Da, sedem knjig, vsaka debelejša od prejšnje, o čarovniku, ki sprva odrašča v nečarovniški (bunkeljski) družini, a ga nato preseneti vabilo na Bradavičarko (šola za čarovnike), kjer se njegovo življenje prav hitro zelo zaplete. Serija je prislužila milijarde dolarjev, morda pa je manj znano dejstvo, da Rowlingova sprva za prvi del knjige sploh ni dobila založnika, saj uredniki v njenem delu niso prepoznali izjemnega komercialnega potenciala. Poskusimo strniti nekaj šibkih točk celotne serije in nato še močne točke, zaradi katerih osebno Harryja Potterja vseeno priporočam:

Minusi:

– tovrstnega čtiva je bilo na policah že kar nekaj, neznana avtorica je pomenila za založbo nepotrebno tveganje,

– Harry Potter nima kakšnega posebnega literarnega presežka (kolikor poznam avtoričino delo, bi se lahko morda nekoliko bolj naslonila na humorno, celo satirično stran, podobno kot je to uspelo Terryju Prattchetu),

– pisanje Rowlingove je mestoma (na primer pri opisovanjih lokacij, ali pri stopnjevanju napetosti skozi knjigo) precej nespretno, celo razvlečeno, kar se skozi serijo (ne dvomim, da so založniki od nje zahtevali vsakič debelejšo knjigo) samo slabša.

Plusi:

– Harry Potter se je pojavil ob pravem času na pravem mestu, saj so filmski učinki prišli do stopnje, ko je mogoče takšne domislice s primerno globoko vrečo denarja zelo prepričjivo upodobiti na platnu,

– Harry Potter ob humorju vnaša v fantazijsko literaturo kopico solidno izdelanih ženskih likov, ki jih pri velemojstru pripovedovanja in opisovanja, kot je na primer John Ronald Reuel Tolkien, zaman iščemo,

– propaganda okrog serije je močno povečala zanimanje za branje (tudi debelih knjig) in dala zalet številnim avtorjem, ki so bili zaradi svoje žanrske naravnanosti prej potisnjeni v kot.

Pri nas smo imeli s Harryjem Potterjem še dodatno smolo (menjava založbe in eksperimentiranje s prevajalcema), a zdi se da je čarovnik dovolj trdoživ za vsako posvetno preizkušnjo. Uživajmo torej v knjigah, filmih, igricah in pobarvankah o Harryju Potterju, ko bomo pripravljeni za korak naprej, pa lahko poiščemo še tudi kaj boljšega!

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse knjige and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Joanne K. Rowling

  1. Pingback: Sue Mongredien | Slikanice in knjige za otroke

  2. Pingback: nepodpisan | Slikanice in knjige za otroke

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.