Ayano Imai

Kimi

Psiček živi srečno življenje, ko ga njegovi lastniki zaradi svoje preobremenjenosti začnejo zanemarjati …

Psiček potrebuje pozornost

Psiček potrebuje pozornost

Kužek Kimi se odloči vzeti svojo usodo (s hišico vred) v svoje roke in poiskati nov dom. Naloga se izkaže za precej zahtevno, v gozdu ga ne marajo, v mestu pav tako ne najde sreče, dokler nazadnje spet ne naleti na družino, ki ga je začela pogrešati. Srečen konec, seveda.

Ayano Imai je po mojem mnenju izvrstna ilustratorka, njene risbe so ljubke, duhovite in izvirne, vendar se mi zdi pri besedilu nekoliko preveč površna. Ne bi rad preveč težil s podrobnostmi, vendar kužkova dejanja niso povsem logična. Tudi odziv živali v gozdu se mi ne zdi najbolj prepričljiv. Zgodba bi bila gotovo močnejša, če bi kuža sam ugotovil, da življenje v gozdu ni primerno zanj, kot pa da ga gozdne živali preprosto naženejo. Ko vendarle dobi željeno pozornost (po naključju, kar me vedno zmoti, naleti na bogatašinjo, ki je ravno izgubila svojega ljubljenčka), se udobja (pre)hitro (brez pravega razloga) naveliča in spet odide.

Takšen lik je problematičen, ker iz njegovih dejanj ni povsem očitno, kdaj se dejansko postavlja zase, je odločen, aktiven itd.,  kar je seveda dobro, in kdaj je preprosto razvajen, oz. sebičen. Ne pozabimo, da je s svojim obnašanjem prizadel vsaj bogato gospo, če si je že družina, ki ga je zanemarjala, njegov odhod zaslužila. In zakaj ni dobrotnici preprosto povedal, kaj ga moti, ko pa se je le eno stran prej z njo prav priljudno pogovarjal?

No, tudi obnašanje njegove družine, o kateri izvemo po mojem bistveno premalo, ni logično. In spet je za srečen konec zaslužno naključje, pa ne bi bilo treba, saj bi se kužek lahko preprosto sam odločil za vrnitev domov, ne pa da je objokan stal na dežju in čakal, kaj bo.

Zgodbica torej, ki očara predvsem po likovni plati.

Kasneje smo dobili v roke še slikanico

Maček in škornji

Takoj je jasno, da gre za priredbo slavne pravljice Obuti maček. Za razliko od Perraultovega zapisa je tu dogajanje zgoščeno na srečanje mačka in čarovnika.

Bom na kratko obnovil: maček živi pri čevljarju, ki nima dovolj naročil, zato mu maček naroči, naj ga obuje in začne iskati stranke. Najde čarovnika, ki se zna spreminjati v  različne živali in za vsako žival naroči čevlje. Ker jih ne plača, ga maček prepriča naj se spremeni v miško in nato požre. Čevljar se vseli v grad in potem srečno živita.

Hm.

Perraultov Obuti maček je bistveno bolj dodelan. Tam je mačkova motivacija bolj verjetna, zgodi se več reči, napetost se stopnjuje, spremljamo lahko, kako se mačkov gospodar postopno spreminja iz reveža v kralja in zgodba se zdi, seveda v svoji realnosti, verjetna.

Tu pa vse skupaj temelji na eni sami domislici (ki seveda ni izvirna, saj je vendar prepisana iz vsaj tristo let stare zgodbe), mačkovo maščevanje je glede na veljavni pravni red pretirano, tudi način pripovedovanja (avtorica na nekaj mestih pove, zakaj se je nekaj zgodilo, ker mora opravičiti dogodek na trenutnem mestu, čeprav bi lahko že prej pokazala primerne dogodke in bi imeli lepo vzrok – posledica povezavo) ni prepričljiv, zato ni prave dinamike.

Kadar se lotevamo predelav starih in znanih zgodb, je smiselno in nadse zaželjeno, da dodamo kaj novega, zgodbo prikažemo v novi luči, na nov način, odpremo novo možnost razlage. V slikanici Maček in škornji žal ničesar od tega ne dobimo. Ravno obratno. Nova verzija je bistveno osiromašena glede na svojo predlogo, sporočila, ki jih prinaša, so šibkejša in bralci po pravici razočarani.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.