Shaun Tan

Zgodbe iz oddaljenega predmestja

Tole je 50. objava, se pravi, da imamo spet majhen jubilej in si lahko malenkost oddahnem.  V goste sem tokrat povabil Majdo Koren, znano in uspešno slovensko pisateljico, tudi urednico priljubljene spletne strani zupca.net, ki je izbrala meni povsem neznano knjigo, a po njenem mnenju izjemno kakovostno knjigo, ki je ni le predstavila, ampak je priložila še nekaj zanimivih fotografij. Takole gre:

Z deli Shauna Tana sem se prvič srečala pred nekaj leti na sejmu mladinske književnosti in ilustracij v Bologni. Vsako leto med množico knjig, ki so razstavljene, najdem nekaj takih, ki mi kar pri priči padejo v oči. Vzamem si jih s police in jih prelistam. Če so med njimi slikanice, si vzamem čas in jih preberem od začetka do konca.
S knjigo Arrival (Prihod) nisem imela težav. Je namreč knjiga brez besed. Kljub temu jo listaš dolgo časa, ob slikah začutiš stisko moškega, ki je moral od doma s trebuhom za kruhom.

Kakšna zgodba se skriva zadaj?

Kakšna zgodba se skriva zadaj?

Letos je Shaun Tan dobil nagrado Astrid Lindgren za svoje delo, tako za delo pisca besedil kot tudi za izjemne ilustracije.
Ob tem dogodku je nastal duhovit intervju brez besed v nemški reviji Der Spiegel.

Pobrskala sem malce po spletu in kar takoj odkrila film The Lost Thing. Letos je avtor dobil zanj oskarja v kategoriji kratkega animiranega filma.

Mnoge njegove knjige so bile nagrajene, v slovenščino je zaenkrat prevedena le ena: Zgodbe iz oddaljenega predmestja. To so zgodbe Shaunovega otroštva, kjer realne zgodbe prehajajo v sanjski svet, v svet, za katerega ne veš čisto zagotovo, ali je resničen ali ne. Sama bi to delo uvrstila v magični realizem, saj zgodbe ves čas prehajajo iz realnega v irealen svet in spet nazaj.

Zgodba o Eriku, študentu, ki biva pri njih, nas opozarja na kulturno raznolikost na zemlji, na bogastvo kultur, ki so lahko tako različne, da jih težko razumemo – a jih vendarle lahko sprejemamo.
Polomljene igrače nam pripovedujejo o tem, da človeka ne smemo ocenjevati po zunanjosti, niti ga obsojati zaradi nenavadnega vedenja, saj za tako vedenje obstajajo razlogi, ki jih ne poznamo. V tem primeru ob koncu zgodbe fanta (Shaun in njegov starejši brat) spoznata, da je stara Japonka, ki sta jo imela za skrajno zoprno osebo, vendarle prijazna in čuteča oseba.
Protitok je zgodba, ob kateri dobiš kurjo polt in ki je ne moreš kar tako pozabiti. Govori o nasilju v družini, vendar na skrajno subtilen način. Za nasilje izve bralec le posredno, mimogrede, kot da zgodba sploh ne bi govorila o tem. Recimo, da se konča srečno, z upanjem, da starša spoznata, kako nespametno sta ravnala doslej. Vsebina: pred hišo, iz katere dan za dnem prihajajo zvoki prepirov in razbite posode, nasede neko čudno morsko bitje, podobno kitu ali delfinu. Vsa ulica prihiti na pomoč temu bitju, ga obliva z vodo, boža in polaga nanj vlažne odeje. Končno pridejo gasilci in reševalci, ki bitje odpeljejo nazaj v morje. Ko deček iz te hiše zvečer ponovno zasliši prepire, pride na plano in leže na mesto, kjer je še malo prej počivalo telo morskega bitja. In starša, namesto, da bi ga z jezo in zmerljivkami klicala nazaj v hišo, tokrat prideta tiho do njega, ga vzameta v naročje in mirno odneseta v hišo.
Dedkova zgodba je polna prispodob. Ko vnuki zahtevajo podrobno razlago dogodkov, jih ta zavrne z besedami: »Včasih je v življenju tako: nekatere stvari morate odkriti sami.«

V knjigi je nanizanih petnajst zgodb – nekatere so upodobljene tudi v obliki stripa – omenim pa naj le še dve: Pozorni, ne pa prestrašeni, ki je svojevrstna obtožba svetovne oboroževalne tekme in Sedmina, katere tema je človeški odnos do živali.

Pravzaprav je škoda na dolgo in široko pisati o tej mojstrsko napisani in ilustrirani knjigi; kaj vse se skriva v njej, morate odkriti sami.

Raje odkrivamo sami ali s pomočjo?

Raje odkrivamo sami ali s pomočjo?

Takole je zapisala Majda Koren. Zveni mamljivo, kajne? Tudi sam sem pobrskal in za prvi okus našel nekaj ilustracij Shauna Tana.  Zdaj mi ostane le še, da se lepo zahvalim za priporočilo in zadovoljno ugotovim, da nas na policah čaka še veliko odličnih knjig.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse knjige and tagged , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.