Justin Richardson in Peter Parnell

In s Tango smo trije

V nekem živalskem vrtu si številni pingvini ustvarjajo družine. Najprej se mora sestaviti parček, nato samica znese jajce in končno na svet prikuka mladiček. Toda dva pingvina kljub goreči želji ne prideta do mladička. Kot drugi pari vse počneta skupaj, a jajca ne dočakata. Oba sta namreč samčka …

Pingvini so ljubki in zabavni

Pingvini so ljubki in zabavni

Oskrbnik v živalskem vrtu pingvinoma podtakne zapuščeno jajce in nato zanj skrbita, kot sta videla pri drugih parih. Dobita mladička, pingvinčico, ki jo imenujeta Tango. Zgodba je zapisana po resničnem dogodku, ki se je pripetil v newyorškem živalskem vrtu.

Še bolj zanimivo je, da je slikanica ob izidu dvignila kar nekaj prahu. Razlog je preprost. Preprosta, a učinkovita zgodba zelo jasno predstavlja eno možnih stališč do posvajanja otrok pri istospolnih parih.

Ljudje smo različni in različni so tudi naši odzivi na obnašanje drugih ljudi. Knjiga, ki so jo istospolno usmerjeni seveda izjemno toplo sprejeli, gre mnogim v nos, saj zagovarja stališče, ki jim je tuje. Pa je to slabo?

Po mojem so knjige izvrstno sredstvo za seznanjanje otrok z zunanjim svetom, v katerem je marsikaj drugače kot si otrokova očka in mamica (ali oba očka, ali obe mamici, ko smo že pri tem), želita. Svet je velik in raznolik. Včasih je to dobro, včasih slabo, nikoli pa ni svet tak, kot si ga zamišlja ali želi ena sama, še tako bistra ali vplivna oseba, kot je starš (ja, vem, množinski samostalnik, ampak najbrž je vseeno jasno, kaj hočem povedati), čigar naloga je predvsem otroka v svet vpeljati, ne pa ga od sveta odrezati, pa čeprav pod pretvezo zaščite.

Če je ta svet v knjigi predstavljen pristno, če so dejanja nastopajočih logična, če ga otrok lahko spozna v varnem zavetju ljubečih staršev (pri tem mislim na starejše osebe, ki za otroka skrbijo, čeprav morda z njim ne delijo genskega materiala, spol ni pomemben) in še posebej, če zgodba iz drugačnosti ne dela ničesar senzacionalnega, lahko takšni slikanici le zaploskam. Ali, kot pravijo: za dobrim konjem se vedno praši.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.