Alice Brière-Haquet

Peter in luna

Fantič se odloči materi podariti nekaj posebnega. Nič več in nič manj kot luno! Toda kaj, ko je ne doseže …

Bi za mamo sneli luno z neba?

Bi za mamo sneli luno z neba?

Deček ugotovi, da lune brez pomoči ne bo dosegel. Zato v zameno za pomoč ponudi košček lune, sprva sorodnikom, prijateljem, someščanom … Nato ugotovi, da bo ob takšni radodarnosti na koncu sam ostal brez lune za mamo!

Na tem mestu zgodba (pravzaprav gre za pesnitev) po mojem mnenju pade. Deček nekaj časa brez pravega cilja tava naokrog (dobesedno), dokler ne obkroži sveta in vendarle ugotovi, da bo lune dovolj za vse. Za spremembo v njegovem obnašanju ni neke prave razlage, zato razplet malo razočara. Zgodba je od začetka obetala bistveno več, imeli smo idejo, lepo stopnjevanje z nenehnim dodajanjem pomočnikov in nato – flop.

Poudariti moram, da za verze nisem nikakršna avtoriteta, ampak pesnitev Peter in luna se mi po ritmu, melodiki in še posebej po humorju ne zdi niti približno tako privlačna, kot na primer prav tako v rimah skovana zgodba o Zverjascu. Spet velik del krivde pripisujem ritmu in moči pravilne uporabe pravljičnega števila tri, ki ga avtorica Zverjasca pozna in obvlada, Alice Brière-Haquet pa povsem zanemari.

Za konec še o ilustracijah. Ker gradnja človeške piramide do lune traja tako dolgo, v drugi polovici slikanice scena postaja nekoliko dolgočasna. Ne, ker slike ne bi bile privlačne, ampak ker se med seboj premalo razlikujejo, kar je seveda posledica dogajanja. Po mojem je pesem preprosto preveč razvlečena, v krajši (vsaj za polovico, morda kar za tri četrtine krajši) obliki bi verjetno delovala bistveno bolj učinkovito.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.