Hans Christian Andersen

Pravljice

Zbirka pravljic Hansa Christiana Andersena je ena tistih knjig, ki bi jih skoraj moral prebrati vsak človek. Tudi, če je to priložnost v otroštvu zamudil, ja danes še vedno pravi trenutek, da se loti popravljanja napake. Toda …

Andersenov portret

Andersenov portret

Andersenove pravljice se bodo morda marsikateremu sodobnemu bralcu zdele neprimerne, čudaške, premalo filmske. Govorim seveda o potrošniku, ki misli, da je Mala morska deklica Disneyeva pravljica, da se vse pravljice končajo srečno, da vse pravljice pripovedujejo o boju med dobrim in zlom, in da v njih ni prostora za čustva, družbeno kritiko in humor, saj za vse poskrbijo akcija in posebni učinki.

Andersen je bil v marsičem inovator. Kot mnogi sodobniki je zajemal iz ljudske ustvarjalnosti, od tam prihaja ena njegovih najbolj priljubljenih pravljic Kraljična na zrnu graha, a veliko več so gotovo vredne njegove povsem avtorske stvaritve, v katerih zlahka prepoznamo številne avtobiografske elemente. Grdi raček, Metulj in Slavec so le nekatere izmed njih.

Pravljice Hansa Christiana Andersena imamo že nekaj časa na voljo v zelo dobrem prevodu, zato v branje priporočam izdajo, ki je izšla v dveh knjigah. Žal niti ta izdaja še zdaleč ne ponuja vseh Andersenovih pravljic, ki jih je, mimogrede, 168, in ne prek 800, kot je, ne vem zakaj, mogoče prebrati na nekaterih drugih spletnih mestih. V angleškem prevodu so na voljo tule.

Težava Andersenovih pravljic pri nas niso le prevodi, ampak tudi cenzura. Andersen je bil namreč globoko religiozen in je v številnih svojih pravljicah omenjal boga. Ker smo imeli pri nas toliko let posvetno oblast skregano z vsem, kar je imelo obliko križa, so nastradale še povsem nedolžne pravljice. Ob religiozno navdahnjenih stavkih so jim izrezali še lep kos umetelnosti, s katero so prepredene. To je drugi pomemben razlog, da Andersenove pravljice v naših starejših izvedbah načeloma odsvetujem.

Tretji razlog so že omenjeni razpleti, ki lahko koga razočarajo, saj se pri Andersenu ne izteče vse srečno, zato bi priporočil, da jih odrasli najprej preberete sami in šele nato, ko se vam bo zdelo, da je vaš malček sposoben v določeni pravljici primerno uživati (pa čeprav ga boste morali morda sem in tja potolažiti), skupaj z otročičem. Kakšno seveda izpustite in prihranite za kasneje.

Kot velja za najboljše posladke. Preudarno, grižljaj za grižljajem.

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse knjige and tagged , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Hans Christian Andersen

  1. vsadarila pravi:

    Informativno in zanimivo branje (ter super squidoo leča).

  2. Pingback: Zhiyuan Chen | Slikanice in knjige za otroke

  3. Pingback: Maurice Sendak | Slikanice in knjige za otroke

  4. Pingback: Charles Dickens | Slikanice in knjige za otroke

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.