Steve Smallman

Ovčka, ki je prišla na večerjo

Volk si kuha zelenjavno juho in sanjari, kako bi mu teknil kos mesa. Tedaj na vrata potrka premražena ovčka …

Volk in jagnje iz Ezopovih basni

Volk in jagnje iz Ezopovih basni

Pravljica je sodobna priredba znane Ezopove basni o volku in jagenjčku, ki velja za eno bolj krutih v tej znani zbirki. Sporočilo basni je jasno: močnejši ima vedno prav. Žalostno, a še kako resnično.

Zakaj sem zgoraj omenjeno slikanico označil za pravljico, ne za basen? Pri basni gre za srečanje dveh znanih sil. Jagnje je žrtev, volk je zmagovalec. Kot bi se srečala sekira in drevo. Sekira bo sekala, drevo bo padlo. V tem ni nobene pravljične spremembe, kot jih poznamo iz na primer Žabjega kralja, kjer žabec postane kraljevič in neodgovorna princesa odgovorna nevesta.

Ker sem pred kratkim na enega svojih člankov dobil zanimiv komentar, ki je pravil, da imajo otroci (komentatorjevi) raje basni, ker so poučne, pravljice pa so ‘samo zgodbice’, morda še kratka razlaga razlik med pravljico in basnijo (ne bom šel v definicije, ker preprosto ne verjamem, da obstaja dobra definicija pravljice), kot bi jo podal sam:

V basnih spoznavamo svet skozi drobne utrinke, svet je prikazan takšen, kot je, nastopajoči se ne spreminjajo, v pravljicah pa spoznavamo svet kot bi lahko bil ali naj bi bil, nastopajoči se spreminjajo, v pravljicah je načeloma mogoče vse. Basni so potemtakem verjetno bolj všeč nekoliko konservativnejši, pravljice pa liberalnejši publiki, čeprav zagotovo najdemo boljše in slabše primerke v obeh kategorijah.

V Ovčki, ki pride na večerjo, vsekakor pride do spremembe. Volk se uspe upreti notranjim silam, ki mu pravijo, naj jagnje požre, in v obiskovalki najti novo prijateljico. Srečen konec je seveda v pravljicah zaželjen, čeprav ne obvezen. Vendar to ni edini razlog, da mi je slikanica všeč.

Avtor posrečeno uporabi podoben format, kot je v Ezopovi basni. Če je v basni volk nenehno iskal razloge, da lahko jagnje požre, tu volk išče razloge, da ga ne požre. Star štos, izpeljan na svež način, torej.

Ilustracije, ki jih je ustvaril  Joelle Dreidemy, so pika na i. Priporočam!

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.