Lars Klinting

Jakec peče

Bober Jakec dobi obisk. Obiskovalec mu je prinesel darilo, saj ima Jakec rojstni dan. Toda kaj, ko mu nima s čim postreči.

Bobri niso ravno redni gostje v pravljicah

Bobri niso ravno redni gostje v pravljicah

Nadaljevanje je prijetno predvidljivo. Bobra skupaj poiščeta knjižico z recepti in sestavine za kolač, ki ga nato tudi spečeta. Na koncu se pojavi še več obiskovalcev in vse je pripravljeno za gostijo. Celo recept za kolač je še posebej izpisan, da lahko malčki skupaj s starši še v praksi preizkusijo prebrano.

V zgodbici se ne pripeti nič pretresljivega, to očitno niti ni njen namen, saj je namenjena mlajši publiki, rekel bi, da cilja na triletnike, kjer je bolj od zgodbe pomembno prepoznavanje narisanih predmetov, bogatenje besednega zaklada in počasno privajanje na sledenje zaporedju dogodkov. Ne nazadnje tudi na v današnjih posojilojemalsko naravnanih časih prepogosto pozabljeno življenjsko resnico, da naj bi se najprej delalo in šele nato uživalo.

Se pravi, da takšne slikanice nikakor ne morem priporočiti otroku, ki že uživa, na primer, v Rdeči kapici, kjer vendarle nastopajo raznoliki liki in se tudi marsikaj zgodi. Ja pa zato povsem primerna, mogoče edino malce dolga (kar je lahko tudi prednost, saj se je bo otrok kasneje naveličal), za lenobno poležavanje in crkljanje na udobnem (vstavite sami).

Kdor je v zadregi pri izbiri knjižnega materiala za določeno starostno stopnjo, lahko nekaj uporabnih napotkov najde v članku Slikanice za različne starosti, seveda pa moramo vedeti, da so otroci med seboj zelo zelo različni.

Se pravi: splošna pravila je dobro poznati, nato pa se jih moramo še naučiti uporabljati in se jim prilagajati. Pravilom in otrokom.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.