Alex Cousseau

Mamuti, velikani, vesoljci in moja sestrica

Otroki in starši začnejo razpravo o mamutih, vesoljcih in velikanih. Kaj je res, kaj je mogoče res, kaj je bilo, pa ni več, in kaj je izmišljeno. Ker so otroška vprašanja težka, mora oče vstati in sina peljati na sprehod …

Mamut v slikanici

Sem mamut. Toda ... Ali sploh obstajam?

Med sprehodom se pogovor razvija. Oče in sin sta mamuta. Toda mamuti so izumrli. Kako to, da se sploh lahko sprehajata in pogovarjata? Oče sinu razloži, da sta plod pisateljeve domišljije in ilustratorkine ustvarjalnosti. Razloži mu razliko o vesoljch, ki sicer zelo verjetno obstajajo, a se z njimi zlepa ne bomo srečali, in velikani, ki jih nikoli ni bilo, a se z njimi nenehno srečujemo v slikanicah.

Ker sta lika ravno v slikanici, seveda mimogrede naletita ne velikana. Toda tudi velikan je nekaj posebnega, saj je še ni zrasel, torej je majhen, ne velikan, ampak velikanček. In vesoljci so mu ravno ukradli ovce!

Pogovor teče, sproti nastaja prizorišče, pojavljajo se liki, otrok (tako mamutov, ki posluša literarnega očeta, kot človeški, ki poskuša slediti dogajanju kot bralec ali poslušalec) pa ima priložnost, da se interaktivno vključi v dogajanje. Vendar se ne.

Ravno tu knjiga izgubi moje simpatije. Čeprav je duhovita in izvirna, ji zmanjka nečesa, kar bi vsaka knjiga, ne le slikanica za otroke morala imeti: zgodbe. Nič se ne zgodi. Liki in okolje begajo mimo, mamuta se vrneta domov in bralec na koncu ne dobi potešitve, kakršno bi pričakovali od dobre slikanice.

Preveč ‘odštekano’, premalo dodelano, otrok ob takšni knjigi hitro izgubi pozornost in sporočilo (kakšno že, pravzaprav?) izzveni v prazno.

Dobra ideja, slaba izvedba.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.