Dav Pilkey

Prigode kapitana Gatnika

Glavna junaka sta fanta, ki ob neštetih lumparijah najdeta čas še za razpečevanje stripa o superjunaku Gatniku. Seveda imata tudi zagrizenega sovražnika, šolskega ravnatelja …

Tokrat predstavljam prav posebno knjigo, ki ni ne slikanica, ne strip, ampak kombinacija različnih medijev, med katerimi velja posebej poudariti slikogib (to je svetovno znana bedna animacijska tehnika, pri kateri morate en list hitro upogibati, da z gledanjem taistega in naslednjega lista ustvarite vtis gibanja).

Avtor in ilustrator je ustvaril skrajno izvirno, skrajno otročje in skrajno zabavno delo, ki je seveda svetovna uspešnica. Prej ali slej bomo serijo videli tudi na filmskem platnu. Pri nas je doslej izšlo kakih deset knjig (prebral sem večino), v katerih se štosi sicer precej ponavljajo, a vseeno noben naslov ne razočara. Če je nekaj smešno, je pač lahko smešno tudi dvakrat ali trikrat.

Zdaj bi lahko začel strokovno razpravo o humorju, ob katerem je vedno, ampak res vedno, vsaj kdo užaljen, ker sicer to pač ni humor, ampak ne bom.

Pilkey je spisal že kakih 50 knjig, a njegovo najpomembnejše delo je gotovo prvenec, narejen še globoko v študentskih letih. Njegov humor spada v kategorijo straniščnega humorja in ne prepriča vseh. Takole, čez palec bi ocenil, da se bo deset odstotkov bralcev ob njegovih delih zgroženo namrdnilo in morda zamrmralo, da bi pri nas vseeno prav prišel kak cenzor, če že ministrstva za kulturo ne potrebujemo več.

No, meni je všeč in ga toplo priporočam. Pa ne zaradi štosov, ki so včasih res poceni, ampak zaradi razigranosti, ki kar žari iz njegovih knjig. Avtorju uspeva nekaj, kar le redkim, otroka v sebi je tudi po puberteti obržal pri življenju in ta otrok zna s svojimi vragolijami še kako prebuditi in razveseliti dandanes vse prevečkrat zamorjeno in naveličano mladež.

Superjunak Kapitan Gatnik in njegovi supernasprotniki s tako eksplicitnimi nazivi, kot so grozovita Gatograbka, smotani Smrkljoboti in profesor Prdokakec, so v prvi vrsti čtivo za osnovnošolce, a prepričan sem, da se bodo ob njihovih bitkah zaiskrile oči tudi marsikateremu že zdaj na konzole navajenemu štiri- ali petletniku.

Dav Pilkey – gospod, ki zna iz gat narediti umetnost!

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse knjige and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.