Christophe Loupy

Ne jokaj, Šapko!

Psiček se zelo veseli svoje prve poti v mesto, na tržnico. S starši, bratcema in sestrico skočijo na voz in …

Pobarvanke s psi so zelo priljubljene

Otroci in psi se dobro razumejo

Zaplet je logičen in predvidljiv: psiček se v novem okolju hitro izgubi in zaide v težave. Tudi razplet je pričakovan, v takšnih slikanicah so srečni konci pač običajni. Je to slabo?

Nikakor ne. Pripoved je izpeljana korektno, čeprav je namenjena majhnim otrokom (rekel bi nekako do petih let), ni opaziti tako pogostega podcenjevanja, dogajanje lepo teče, slike in besede se dopolnjujejo, kot se spodobi, avtor in ilustratorka sta pošteno opravila svoje delo. Ilustracije so jasne, svetle, ljubke, a ne kičaste, in predvsem dovolj raznovrstne, kar od medija pravzaprav pričakujemo in zahtevamo.

Knjiga ima tudi nekaj, kar tako pogosto pogrešam pri sodobnih instantnih avtorjih: majhen presežek v obliki humorja. Ravno to je tisto, kar začetniki tako težko razumejo. Ni bistvena izvirnost zgodbe, saj je bilo že praktično vse povedano. Različni literarni eksperimenti običajno izpadejo nasilno in bralcu neprijazno, morda sicer prinesejo kakšno literarno nagrado in ploskanje kolegov, a širšega dosega skoraj nikoli. Izvirnost je veliko lažje najti v načinu pripovedi, drobnih domislicah, slogu pripovedovanja …

‘Neizvirna’ zgodba, povedana z občutkom, toplino in posluhom za otroke, je tako po mojem vedno vredna več od različnih ‘literarnih revolucij’, ki ob izidu napolnijo časopisne stolpce, a že čez leto le še nabirajo prah na pozabljenih policah. Ne jokaj, Šapko je vsekakor slikanica, ki jo bodo otroci z veseljem večkrat vzeli v roke.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.