Angelika Theis

Kako je Ali Baba našel 40 razbojnikov

Bal Landar je strašni razbojnik z veliko sabljo, turbanom, čevlji in pištolami. Za svoje roparske namene seveda potrebuje pajdaše.

Ali Baba in 40 razbojnikov v skoraj 100 let starejši različici

Prizor iz znane pravljice o Ali Babi in 40 razbojnikih

Večino knjige Bal Landar porabi za novačenje razbojnikov, ki jih najde md pastirji, trgovci, kovači … Vsi mu voljno sledijo, kar je prvi zvonček za alarm, ki mi pozvoni.

Bal Landar namreč izhaja iz logike, da mora imeti razbojnik določene lastnosti, na primer prebrisanost, moč, vztrajnost … Se pravi, da so fantje dobri v tistem, kar pač počnejo. Zakaj bi mu pravzaprav potem sledili?

No, v redu, očitno v tej zgodbi ne moremo pričakovati posebnih trenj med nastopajočimi, recimo, da ne gre toliko za preigravanje pripovedi o Ali Babi in 40 razbojnikih, ampak bolj za nekakšno poigravanje z ljudskimi vižami v stilu ‘prišli so prišli štirje mesarji’ in podobnimi.

Med branjem sem torej spremenil pričakovanja in upal, da se bo pred menoj odvil domiseln in zabaven učbenik matematike za začetnike.

No, spet sem bil razočaran. Glavni razbojnik je res štel do 40, ko pa se račun ni izšel, so se odvečni razbojniki preprosto poslovili in vrnili. Se pravi, da ni bilo kaj prida matematike (kjer naj bi se vendar vse lepo izšlo), niti domiselnosti. Niti zgodbe …

Pa smo že pri koncu, ki ga lahko povzamem takole:

… spotoma so našli skrivno jamo, ki se je odpirala s čarobnimi besedami ‘Sezam, odpri se!’, a je njihovo skrivnost kmalu odkril Ali Baba. To pa je druga zgodba, ki pride na vrsto kdaj drugič.’ (Besede sem malo premetal, a dejansko sam zapis ni kaj prida daljši. Si predstavljate, da bi bi Rowlingova namesto sedmih knjig o Harryju Potterju zapisala takole: ‘Neki fant je srečal nekega zlobnega čarovnika in potem ga je premagal.’? Bi bila serija potem lahko takšna uspešnica?)

Ha!

Takšno podcenjevanje bralcev me vedno razjezi.

Naslov je jasen. Obljublja, da bomo izvedeli, kako je Ali Baba našel 40 razbojnikov, izvemo pa le, kako so se razbojniki zbrali (in to na zelo dolgočasen način, brez enega samega omembe vrednega dogodka). Knjiga, v kateri se nič ne zgodi, po mojem pač ni vredna papirja, na katerem je natisnjena. Da se ne lotim še zlonamernega zavajanja … Kot naslovni lik je seveda naveden Ali Baba, a se ta pojavi le z omembo v zadnjem odstavku knjige, katere edina dobra plat je verjetno ta, da se neha.

Po branju te slikanice sem se počutil izrazito ogoljufanega. Najbolje, kar lahko storim, je, da jo nič hudega slutečim morebitnim bralcem odločno odsvetujem.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.