Wilhelm Busch

Picko in Packo

Dva fantiča, kaj fantiča, pobalina, lumpa in nebodigatrebe sta nenehno v akciji. Ni osebe ali živali, ki jima križa pot, da ji ne bi kakšne ušpičila. Toda vrč hodi po vodo le dokler se ne …

Picko in Packo

Picko in Packo 'ribarita' kure

Picko in Packo je legendarna slikanica, ki bo kmalu dopolnila 150. leto starosti. Pripoveduje o fantih, ki ju nič ne ustavi. Nenenehno sta v akciji, svojim sosedom povzročata neverjetne preglavice, prav vsi ju sovražijo,  a njima je vseeno, celo zabava ju.

Knjiga (avtor besedila in ilustracij je isti) je polna zlobnih domislic in črnega humorja, a v verzih in z vzgojnim sporočilom, ki pa ga lahko vzamemo bolj ali manj resno.

Picko in Packo je bila napisana in izdana v času, ko so od knjig za otroke pričakovali predvsem, da bodo zabavale in vzgajale, s psihologijo pa se ni še nihče prav resno ukvarjal. Tako lahko branje Picka in Packa povzroči tudi kakšno manjšo travmo pri nežnih otroških dušicah in ga ne priporočam, dokler knjige ne preberejo najprej starši in ocenijo, ali je otrok že sposoben zadevo prenesti brez nočnih mor, močenja postelje in podobnih posledic.

Vprašanje torej ni, ali otrokom to knjigo prebrati, temveč kdaj jo jim lahko privoščimo. Ker takšna, kot je, po stoletju in pol še vedno sveža, ostra, nabrita in radoživa, vsekakor spada med obvezno branje.

Seveda je delo že davno v javni lasti, zato ponujam še povezavo do izvirnika, kjer se lahko tudi nenemško šprehajoči napasejo vsaj ob zabavnih ilustracijah.

Picka in Packa lahko odložite za kdaj drugič, a nikar ju ne zamudite!

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.