Vivian French

Princesa Karolina in otvoritveni ples

Ste vedeli, da obstaja Akademija za princese, kjer se princese naučijo vsakovrstnih spretnosti, od pogovarjanja z zmaji do plapolanja po stopnicah? No, Karolina se je ravno vpisala …

Princesa se pripravlja na ples

Princesa se pripravlja na ples

Knjiga je prva v seriji, v kateri je doslej pri nas izšlo vsaj trideset naslovov. Doslej smo prebrali prvih šest in vse se vrti okrog zbiranja tiara točk, potrebnih za napredovanje v višji letnik, in lepih oblek za zabave, ki naj bi se jih princese udeležile, če bodo dobro opravile z določenimi nalogami.

Seveda se pri vsaki nalogi kaj zatakne in tu pride na vrsto moja kritika. Zapleti so predvidljivi, razpleti še bolj. V seriji nastopata dve negativki, ki ne ustvarita prave napetosti. Šest sostanovalk, ki se med seboj razlikujejo predvsem po dolžini in stopnji nakodranosti svojih pričesk, se je spoznalo ob vselitvi in takoj so postale najboljše prijateljice za vse življenje.

Ko ena naredi napako, jo druge ščitijo, branijo, podpirajo, seveda se vsaka svojih napak pokesa in je sploh vzorna …

Ja, knjige so za moj okus preveč vzgojne, preveč na isto vižo, kar se mene tiče po prvi ne bi vzel v roke nobene več.

Ampak deklicam, ki v sebi nosijo željo, da bi nekega dne tudi same postale popolne princeske (saj princeske so pravzaprav že, le do popolnosti jim manjka kaka tiara točka) je serija ZELO všeč in zato bom v nadaljevanju naštel nekaj spetnih obrtniških domislic, ki vabijo k branju.

Najprej je tu prvoosebna pripoved. V vsaki knjigi je v glavni vlogi druga princesa, ki nagovarja bralko, oziroma poslušalko, jo imenuje za najboljšo prijateljico in ji zaupljivo pripoveduje, kaj vse se ji je primerilo pred določenim pomembnim dogodkom (običajno gre za ples), kako ji je določena princesa zoprna in kako zelo si želi obleči popolno obleko itd.

Potem so tu različne humorne domislice. Za strašnega zmaja se izkaže, da je izjemno luštkan, šolska dobra vila se v jezi napihne, dekleta si med šolanjem pomagajo z različnimi čarobnimi pripomočki …

In na koncu je seveda srečen razplet, kot ga v knjigah s princeskami po pravici pričakujemo, in vabilo na srečanje ob naslednji prigodi, kjer bo šlo spet zares.

Hitro se mi vsili primerjava s Harryjem Potterjem, kjer je šlo prav tako za šolanje, vendar je Harry Poter neprimerljivo bolj dodelan, liki, tako moški kot ženski, tako pozitivni kot  negativni, imajo globino, okolje je bistveno bolj prepričljivo, pripoved (čeprav še zdaleč ne popolna) je spretnejša, dogajanje manj predvidljivo, razpleti presenetljivi …

Serija o princeskah s podnaslovom Tiara klub se mi zdi dokaj površna, nekako tako kot je, posebej v zadnjih letih, žal postalo tudi življenje marsikoga med nami. Otrokom ne more prav veliko ponuditi, a včasih je nekaj minut zabave ob ne posebej posrečeni knjigi še vedno boljše od bolščanja v cinični svet TV poročil. Princesk torej ne priporočam, posebne škode, če le ne bodo ostale edina prebrana serija, pa tudi ne bodo naredile.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse knjige and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.