Anita Schorno

Špecka

Neka ovčka se obnaša drugače od ostalih v čredi. Če se ji zazdi, da ji je bila storjena krivica, se takoj pritoži materi in je tako tečna, da jo druge ovčice začnejo klicati špecka …

Tudi ovca lahko špecka

Tudi ovca lahko špecka

Vse skupaj gre tako daleč, da e nobena ovca sploh noče več družiti s Špecko. Toda ne srečo si Špecka najde novo prijateljico, ki ji da preprost in uporaben nasvet, s katerim se špeckine težave za vselej nehajo.

Imamo torej težavo: Špecka je preobčutljiva, norčije in objestnost vrstnikov dojema preveč čustveno, njen odziv jo potiska iz skupine in zato je še bolj žalostna. Iamo tudi rešitev: s ščepcem humorja se Špecka nauči drugače odzvati in ponovno si pridobi mesto v čredi.

To je v redu. Se mi pa ne zdi v redu način, kako je zgodba izpeljana. Špecka dobi pomoč povsem po naključju. Za rešitev se niti malo ne potrudi, nova prijateljica jo ji preprosto prišepne. Rešitev je malce za lase privlečena, a to me niti ne moti.

Moti me predvsem enostavnost, s katero druge ovce v čredi sprejmejo spremenjeno Špecko, moti me, da je težava predstavljena povsem enostransko (druge ovce so se vendarle neprimerno obnašale in preprosto požreti vsako krivico, ki te doleti v življenju, najbrž tudi ni dobro, razen morda za kakšne prodajalce farmacevtskih preparatov), moti me tudi, da Špecka na koncu hladno pozabi na svojo novo prijateljico.

Ob solidni ideji torej preveč površna izvedba.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.