Éric Battut

Velika skrivnost

Tole je jubilejna, stota objava!

Kot ste redni obiskovalci že vajeni, ob jubilejih v goste povabim osebo, ki tako ali drugače soustvarja kulturo v naši deželici (vsaj dokler jo še imamo, kulturo namreč). Tokrat mi je na pomoč priskočila Tilka Jamnik, izkušena knjižničarka in požrtvovalna spodbujevalka branja, pa še marsikaj zanimivega bi našel.

No, upal bi si reči, da je Tilka Jamnik še vedno predvsem bralka, katere okusu velja zaupati. Takole je izbrala in zapisala:

Miška najde lepo jabolko in se odloči, da ga bo obdržala le zase in da bo to sploh le njena skrivnost. Zato ga zakoplje v zemljo. Prihajajo veverica, ptička, želva in druge živali ter jo druga za drugo sprašujejo, kaj je skrila. Miška vsaki odgovori enako: »To je moja skrivnost in je nikomur ne povem.« Medtem pa iz miškine »skrivnosti« – ne da bi to ona opazila – vzklije drobna rastlinica, ki je na vsaki strani  knjige večja in bolj razkošna … Da, uganili ste, pred očmi nam bralcem raste jablana, ki tudi vzcveti in obrodi lepa rdeča jabolka in … miškina »skrivnost« v obliki mnogih jabolk pade na tla. Mmmmmmmmmmjam … tako se zdaj lotijo slastnih jabolk vse živali. Miška  – in bralci z njo – pa spoznamo, da je največja skrivnost … no, uganite, kaj … J

Povedala sem vam vso zgodbo, pa vendar sem prepričana, da vas nikakor nisem prikrajšala za užitek ob branju. Slikanica francoskega avtorja je namreč očarljiva, prepričljiva in osupljiva s svojo preprostostjo in minimalizmom!  Besedila skorajda ni kaj več kot le dva ponavljajoča stavka; vendar izzove v bralcu napetost in pričakovanje. Izčiščena ilustracija, podobna »risanki«, pa nam čara in končno pričara pravi čudež.

Oboje skupaj je čarovnija, primerna za najmaljše otroke in njihove starše ter druge vzgojitelje. Skupaj z otrokom jo beremo, opazujemo  ilustracije in se pogovarjamo.

Za konec pa pomagajte miški: http://materalbum.free.fr/alsecret/labyrinthe.pdf

Tako je zapisala Tilka Jamnik. Nisem si mogel kaj, še sam sem moral v knjižnico in vzel v roke knjigo, ki me je po zapletu malce spominjala na neko drugo, nad katero pa sem bil razočaran. No, Velika skrivnost je izpeljana povsem drugače, stoodstotno pošteno do bralcev, brez vsakega vzgojnega žuganja in s skrivnostnim priokusom, ki ga imajo samo najžlahtnejši literarni izdelki.

Hvala moji gostji in hvala vsem, ki spremljate tale blog. Vse več vas je in verjamem, da postajate vse bolj kritični. Tako je tudi prav. Za naše otroke gre.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.