Jennifer Moore-Mallinos

Mamica in očka sta se skregala

Oče, mama in hči se imajo super, dokler se nekega dne starša ne začneta prepirati. Deklica jima prestrašena prisluškuje in upa, da bo minilo …

ločitev staršev

Bosta starša ostala skupaj ali ne?

Deklica trpi, pojavljajo se vprašanja, na katera ni odgovorov, pojavijo se tudi občutki krivde, končno pa se starša razideta in deklici razložita, naj si nikar ne žene k srcu. Pač nista bila za skupaj in sčasoma se izkaže, da se starša po ločitvi razumeta bolje kot prej. Žilvljenjsko in poučno, torej.

Avtorica prihaja iz enostarševske družine in ima za seboj precej izkušenj kot socialna delavka. Stiske otrok, ki so pogosto največje žrtve ob razpadu zakona in družine, so ji gotovo blizu. Besedilo je zapisano korektno in – kot je tudi posebej poudarjeno – daje izhodišča za pogovor.

Toda!

Osebna izkušnja in strokovno znanje še ne naredita dobre knjige. Zgodba, ki jo preberemo v tej, je na več mestih prešibka. Dogajanje je zelo opisno, ne spoznamo niti enega dogodka, ki bi vsaj nakazal vzroke za ločitev. Prav tako si deklica na vsem lepem, brez enega samega opozorilnega znaka (na primer v šoli bi dobila slabo oceno) začne očitati, da je za razpad zveze staršev kriva ona. Pojasnilo je preveč enostavno. Starša deklici povesta, da ni kriva, in to je to.

Nisem odraščal v enostarševski družini in nikoli nisem opravljal dela socialnih delavcev, a o ljudeh, tudi o otrocih, vendarle nekaj vem. Prav tako vem kar nekaj o pisanju zgodb. Avtorica bi se res lahko bolj potrudila.

Lahko bi opisala kak konkreten dogodek, s katerim so se prepiri začeli. Lahko bi dala razlog za občutke krivde pri deklici. Lahko bi vsaj namignila na vzroke za razpad družine. Na koncu pa vemo samo to, da sta oba starša še vedno samska, se pravi, da ne vemo ničesar in imamo samo – izhodišče.

Tale knjiga je sicer lahko izhodišče za pogovor, vendar je napisana razumsko in suhoparno, pri čustvenih viharjih, ki otroke v takšnih situacijah pretresajo, pa ne bo kaj prida zalegla, saj je bleda in ne naredi nobenega vtisa. Otroci ločenih staršev od nje ne bodo veliko dobili.

Pred časom sem bral knjjigo s sorodno tematiko (nov partner v živjenju ločene matere in kako ga sin sprejme) in tisto lahko toplo priporočim, ker je napisana dobro in naredi vtis.  Te pa ne bom.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.