Italo Calvino

Denar naredi vse

Neki princ prav pred kraljevo palačo zgradi čudovit dvorec, ob katerem se kraljevi grad zdi podoben kolibi. Nanj obesi napis “Denar naredi vse” in s tem izzove strahovito tveganje.

cekini

Je z denarjem mogoče kupiti vse, ali pač ne?

Kralj nad ogrožanjem svoje avtoritete seveda ni navdušen. Princa da poklicati predse in mu naroči, naj v treh dneh spregovori z njegovo hčerjo, sicer ga bo dal usmrtiti.

Princ je v nevarnem položaju. Do princese je pač težko priti, saj je zastražena s stotino stražarjev. Toda z zvijačnostjo (na pomoč mu priskoči njegova bivša dojilja) in veliko denarja, mu uspe izpolniti nalogo in kralj je nad njegovo iznajdljivostjo navdušen.

Kdor me pozna, bo morda pričakoval, da bom imel pomisleke ob dokaj ciničnem sporočilu pravljice. Denar pač ne kupi vsega, tako nas vsaj učijo pravljice (Hugh Hefner pa doda, da lahko vseeno kupi zelo dobre približke), pamet, zdravje, ljubezen in še kaj so gotovo vrednote, ki jih denar ne more kupiti.

No, če gledamo le površno, je sporočilo res, da denar zmore vse, saj z denarjem princ dobi dragoceno igračko, votlo gos, ki ga, kot je nokoč Trojance votli konj pripeljal v oblegano mesto, vodi do princesine sobe in v njeno srce.

Toda princ je ob tem le dobil dragoceno lekcijo: bahanje ga lahko stane glave in bi tudi ga, če ne bi imel prijateljice, ki mu je v kriznih trenutkih ponudila pomoč. Se pravi, da mu brez prijateljev nobeno bogastvo ne bi pomagalo.

In kaj nam pove kraljevo obnašanje? Princ ga je neposredno izzval. Pokazal mu je, da je morda boljši od njega. To ni le nekdo, ki ga ogroža na vodilnem položaju, je tudi nekdo, ki bi bil lahko dovolj dober za moža njegovi hčeri. Postavil mu je izjemno težko nalogo in princ ji je bil kos. Našel je primernega ženina!

Konec dober, vsi zadovoljni. Italo Calvino, znani zbiralec pravljic, ne razočara.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Italo Calvino

 1. alenka pravi:

  ma zakaj bi morala princesa biti votla gos? saj je bil njen oče, kralj, tisti, ki jo je dal zastražiti. pravzaprav se o princesi prav nič ne ve, razen to, da je orodje v rokah očeta kralja in princa ženina. ahhhh, ali denar lahko kupi to, da bo princesa spregovorila?

  • Hvala za komentar, čeprav priznam, da ga ne razumem. Princese v besedilu skoraj ne omenjam, saj v zgodbi ne naredi drugega, kot da pokaže zanimanje za skrivnostni predmet (votlo gos, v katero se je princ skril) in nato nekaj usmiljenja do princa, kar je povsem človeška lastnost.

   Zgodba govori predvsem o bahaču, ki je s svojim nepremišljenim obnašanjem tvegal glavo in o avtoriteti, ki ga je izzvala. Odnosi med spoloma s tem nimajo ničesar.

   Prav tako bi se lahko spopadli dve ženski (kot je to večkrat primer v pravljicah o pastorkah ali ljubosumnih sestrah), v vlogah pomočnikov pa bi lahko nastopila moška lika.

   Če vendarle poskusim odgovoriti na vaše vprašanje (če je bilo tako mišljeno): bahač z denarjem ni mogel priti do pogovora s princeso, pomagala mu je njegova dojilja. Princesa pa mu je nato pomagala, ker ji je bil pač simpatičen, ali pa se ji je smilil, za sporočilo zgodbe to po mojem ni bistveno.

   Da, denar bi lahko kupil marsikaj, a brez prijateljev(-ic) bi princ ostal brez glave.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.