Josep Viciana

Kravica Katka (Darilo za mamico)

No, najprej kratko pojasnilo. Josep Viciana je ugledni režiser, ki je podpisan kot ustvarjalec serije o Kravici Katki, ki se je začela z animiranimi filmi in poučnimi računalniškimi igricami, med stranske učinke pa spadajo tudi slikanice  in ena takšna nam je prišla v roke. Na knjigici ni posebej zapisano, kdo je spisal risanko, po kateri je nastala in kdo je nato napravil priredbo. Naveden je le nosilec avtorskih pravic (medijska hiša Neptuno Films), zato sem za avtorja navedel kar gospoda Viciano, ki je imel tudi pri tej zgodbici gotovo svoje prste vmes.

Kot je v serijah že običajno, po eni sami epizodi ne moremo pošteno soditi celote, a vseeno lahko zapišem po tri pluse in minuse:

Plusi:

– simpatična, zvedava, ravno prav prismuknjena Katka je odličen lik, s katerim se otrok zlahka ujame,

– preprosta, barvita in učinkovita grafika, ki z uporabo neobičajnih barv (na primer vijolične in rožnate, ki sicer v naravi nista prav pogosti) doseže zanimive učinke, a vseeno ne deluje kičasto,

– čeprav liki delujejo človeško, ostajajo vseeno dovolj zvesti dejanskemu stanju v naravi (ali vsaj stereotipom, ki smo jih prevzeli, se pravi, da tu ni krtov s čeladami in cigarami).

Minusi:

– zaplet je že velikokrat viden in tudi razplet ne ponudi ničesar presenetljivega, manjka mi “Vau!” učinek,

– vse skupaj se zgodi malo preveč gladko, kravica za dosego cilja ne premaga niti ene ovire, zato manjka napetosti, ki je sicer za ciljno skupino gledalcev malce manj pomembna, a vseeno zaželjena,

– ko sem iskal material za primerno grafiko, sem seveda najprej pogledal v veliko zakladnico nelegalnih vsebin, na YouTube, kjer sem našel tudi prav to epizodo v obliki risanke, iz katere je nastala tokrat predstavljena slikanica; več kot očitno je, da risanka ponuja bistveno več, zato imam občutek, da so slikanice nastale na hitro, v želji po hitrem dobičku, brez upoštevanja posebnosti slikanice kot samostjnega medija, zato se počutim malo ogoljufanega.

Evo, govoril sem.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.