Jeanne Willis

Princ razvajeni

Razvajeni princ se od jutra do večera pritožuje. Zanj ni nič dovolj dobro, zanimivo, zabavno. Nekega dne se služinčad odloči spakirati in ga prepustiti samemu sebi …

razvajen otrok

Vsak deček je po svoje Razvajeni princ

Razvajeni princ presenečen ugotovi, da zna sam vstati, so obleči, celo zavezati čevlje s pentljo in se zabavati. Tudi za kosilo poskrbi sam! Kralj in kraljica, oba preveč zaposlena z vladanjem, ga lahko zvečer le še pohvalita.

Hudomušna slikanica na slikovit način prikaže, da je najboljše zdravilo za razvajenost prevzemanje odgovornosti. Ko princa ‘potisnejo v vodo’, kaj hitro splava in vse se dobro konča.

Lahko to slikanico priporočim?

Da, zgodba je jasna, zabavna in posebej moram omeniti izvrstne ilustracije odličnega Tonya Rossa, pri nas verjetno najbolj znanega po ilustracijah Groznega Gašperja. Če jo preberemo, naš čas ne bo vržen stran.

Toda moram tudi malo ponergati:

1. Zgodbe skoraj ni, v prvem delu gre zgolj za naštevanje sicer zabavnih, pa vendarle ne posebej globokih domislic, s katerimi princ dokazuje svojo razvajenost, v drugem pa ugotavljamo, da je sposoben poskrbeti zase in se ob tem celo zabavati. Kdor pričakuje razvoj likov, presenetljive preobrate in podobne elemente, ki zgodbo naredijo vredno pomnjenja, bo tule razočaran.

2. Prehodi so za moj okus preveč gladki in enostavni. Služinčad spakira in gre, nobene zaostritve odnosov, nobenega stopnjevanja, z njihove strani pravzaprav skoraj ni reakcije. To jih naredi enodimenzionalne, ‘papirnate’ in nepomembne. Še bolj me razočara prehod, ki se zgodi princu. Zjutraj se zbudi, vse je proti njegovim pričakovanjem, nihče mu ne pomaga, ona pa je kar takoj – zadovoljen. Pričakoval bi, da se mu bo vsaj ob kakšnem vsakdanjem opravku malo zataknilo. Priložnosti za to je dovolj.

3. Dinamika zgodbe. Pri naštevanju se hitro zgodi, da postane sledenje zgodbi dolgočasno. To je eden od razlogov, da nenehno gonim tisto o moči pravljičnih števil, še posebej trojke.  Če bi bilo dogodkov pred in za ključnim preobratom (princ ostane sam) manj (na primer po trije) in bi bili bolj dodelani, bi zgodba dobila globino in bi lahko postala zares dobra. Tako pa je zgolj solidna.

No, vsega pač ne moremo imeti.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.