James Matthew Barrie

Peter Pan

Lahko bi bil še natančnejši: Peter Pan v Kensingtonskem parku je ena in Peter in Wendy druga knjiga, obe seveda z istim junakom v glavni vlogi. Pravzaprav je na voljo prava serija dogodivščin s Petrom Panom, a žal večina ostane le pri Disneyevi različici, ki je sicer zabavna in hudomušna, ni pa ravno zvesta izvirniku …

Peter Pan Arthur Rackham

Peter Pan v upodobitvi Arthurja Rackhama

Peter Pan je knjiga o odraščanju, vendar ni ravno knjiga za otroke. Je zabavna, prismuknjena in kar napeta, pa vendar za današnje razmere malce staromodna. Da bi jo lahko starši brali otrokom v naročju, si težko predstavljam, pa čeprav so pustolovščine Petra Pana in druščine, še posebej v knjigi z Wendy, nadvse očarljive in v dogajanju ne manjka humorja in prav posebne življenjske modrosti.

Toda če hočemo o te knjige zares kaj odnesti, jo velja brati malce kasneje, rekel bi po desetem letu in potem še večkrat, morda vsakih pet ali deset let, vsaj do konca krize srednjih let. Knjiga o Petru Panu je namreč knjiga o odgovornosti, obljubah in zamujenih priložnostih, se pravi o rečeh, ki jih pač ponujajo malce zahtevnejša dela.

Kdor si lahko vzame pol urice za branje življenjepisa avtorja (JM Barrie), bo lik Petra Pana in njegovo filozofijo precej bolje razumel in tudi v knjigah bolj užival in se morda ob tem celo kaj malega naučil. Avtobiografski elementi so več kot očitni.

Po mojem izvrstna knjiga (no, dve knjigi, oziroma knjiga z dvemi samostojnimi zgodbami) in skoraj obvezno branje, a ob pravem času in kraju. Toplo priporočam.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse knjige and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.