Peter Nickl

Zgodba o dobrem volku

Vsi volkovi niso krvoločni, nasilni in zlobni, tale slikanica pa pripoveduje prav o eni takšnih izjem …

volk

Tale volk je videti pohleven… Pa bi mu zaupali?

Zgodba o dobrem volku ima preprosto in simpatično sporočilo: ne nasedajte stereotipom!

Medtem, ko se volk v pravljici naveliča svoje vloge surovega požrešneža in odloči za študj zeliščarstva, sova veselo sporoči, da so se v gozdu začeli zlati časi. To je v praksi pomenilo anarhijo, kjer so močni počeli, kar so hoteli, in šibki, kar so jim močni pustili. Vsak namig na dogajanja v sodobni družbi je zgolj naključen.

Kasneje se je volk vrnil in odprl ordinacijo, a obiska ni imel, saj se ga je še vedno držal slab sloves. Volk pač ostane volk, kajne?

No, ker je bila zima huda in so živali obolevale kot za stavo, se kmalu pokaže priložnost in volk dokaže, da se je spremenil. Ne samo to, celo lisico je spreobrnil k veganskemu načinu življenja!

Hja, verjamem, da naši otroci potrebujejo tudi pravljice, v katerih liki malce zamenjajo svoje stereotipne vloge, a tale ni najbolj posrečena.

Najprej imam pripombo k sami zgradbi.

Volk je sprva v gozdu zadolžen, da dela red (kot je tudi sicer blizu njegovi vlogi v naravi) in ob njegovem odhodu se razmerja porušijo (to bi avtor lahko bolj razdelal). Ko se vrne v drugačni vlogi, sam novih razmerij moči sploh ne izkusi in to je po mojem velika zamujena priložnost, kjer bi zgodbica zares lahko zaživela in liki dobili globino.

Naslednja pripomba je način pripovedovanja.

Vse prevečkrat naletimo na knjige, v katerih je dogajanje opisano, namesto prikazano. Ta je ena od takšnih. Priložnosti za slikovite spopade nastopajočih likov je dovolj, a vse skupaj izzveni medlo in malce dolgočasno.

Zadnja (omejil se bom le na tri, pa bi jih bilo lahko več) pripomba pa gre k liku sove.

Na začetku kaže dobro, izkaže se za prebrisano spletkarko in z vzgojnega vidika (saj hočemo, da slikanice za otroke tudi vzgajajo, kajne?) bi bilo krasno, če bi se spletka obrnila proti njej, če bi na primer volkov odhod sprožil zaporedje dogodkov, ob katerem bi obžalovala padec naravnega reda, ki ga je sama porušila.

Ampak ne. Na koncu izvemo, da se ni ničesar naučila, ker taka pač je. To pa v zgodbah (naslov namreč obljublja zgodbo)  kar nekako zamerim. Če se nič ne zgodi, to žal ni zgodba, le razmislek, ki težko zapusti trajen vtis.

Da ne bom izpostavljal samo slabih plati … Tudi nekaj svetlih točk je, a žal deluejo bolj kot občasne domislice in zamujene priložnosti.

Več sreče prihodnjič.

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Razno and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.