Roald Dahl

Čarovnice

Mnogi čarovnice povezujejo z izmišljenimi zgodbami, a na žalost jih je med nami kar nekaj. Vse po vrsti sovražijo otroke, najdemo jih povsod po svetu in prav vsako leto pripravijo kongres na državni ravni…

carovnica-na-metli

Vse coprnice nosijo klobuke

Roald Dahl je po mojem eden najboljših avtorjev za otroke in mladino. Prvič sem se z njegovim delom spoznal še kot mulček, ko sem slučajno naletel na film Čarli in tovarna čokolade (z Geneom Wilderjem; vem, da je Johnny Depp kasneje tudi snemal isto zadevo, vendar tiste ne poznam) in od takrat sem bil pozoren na to ime.

Še vedno sem in vesel sem, da ga še vedno prevajajo v slovenski jezik, tako knjige, ki so pri nas prvič izšle pred desetletji, kot knjige, ki se pri nas pojavljajo prvič.

Roald Dahl je pisal tudi za odrasle, posebej je blestel v zmesi srhljivke in črnega humorja (morda se bo kdo spomnil nanizanke Nepričakovane zgodbe, oz. Tales of Unexpected) in prav ta kombinacija je Dahlova posebnost, ki izvrstno učinkuje tudi pri njegovi delih za mlajšo publiko. Da ne bo pomote, nisem stoodstotno navdušen nad vsem, kar je napisal, a glede na količino, ki jo je ustvaril, gladko poseka veliko večino avtorjev, ki se dičijo z ne vem kakšnimi nagradami.

Čarovnice so eden Dahlovih vrhunskih izdelkov in vsekakor obvezno branje, ki ga priporočam tako otrokom (nekako od osmega leta naprej), kot odraslim, saj ponuja vse, kar ta avtor najbolje zna: humor, napetost in svojski pogled na življenje. Tudi otroci, ki nad branjem sicer niso navdušeni, so pri tem avtorju pripravljeni narediti izjemo.

Še posebej pa Dahlove knjige priporočam nadobudnim pisateljem, ki se veščine pripovedovanja šele učijo. Dahl je na tem področju velemojster, njegov besedni zaklad širok in izviren, pripoved teče gladko, dogajanje se odvija logično, branje njegovih zgodb je pravi užitek in le želimo si lahko, da bi v literarnem svetu srečali čim več takih.

Ker se ravno približuje Noč čarovnic, pa morda še tale povezava:

http://www.pravljice.org/pravljice/o-pravljicah/carovnice

Če lahko povzamem: Dahlove Čarovnice toplo priporočam!

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse knjige and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.