Maurice Sendak

Tja, kjer so zverine doma

Deček je nevljuden do matere in mora za kazen brez večerje v posteljo. Toda v njegovi sobi začne rasti gozd in pustolovščina se s tem šele začne …

maurice-sendak-zverine

Ne pričakujte ljubkih ilustracij!

Ker je tole jubilejna, 125. objava, sem se potrudil izbrati slikanico, ki je nekaj posebnega in Tja, kjer so zverine doma, je vsekakor klasika.

Pripoveduje o dečku, ki se upre avtoriteti in naredi to, kar znajo otroci najbolje – se zabava kljub prepovedi. Sama zgodba je dokaj preprosta, v njej ni kakih posebnih preobratov, izjemno duhovitih domislic ali razvoja likov, a vseeno ob branju lahko uživamo stari in mladi, saj ji poseben čar dajeta ritmična pripoved in še posebej odlične ilustracije.

Prav ilustracije so po izidu dvignile nekaj prahu, saj v knjigi nastopajo zverine, ki so prikazane groteskno, skoraj strašljivo, z okli in čelkani in sploh, se pravi ne ravno v duhu ljubkih – iiiiii, kako je luštkan – ilustracij, ki jih običajno pričakujemo v otroški literaturi.

Sendak je imel s svojimi deli tudi resnejše težave, saj v Kuhinji ponoči na primer prikazuje goloto in ga različni odbori, ki skrbijo za dobrobit nedolžnih otročičev, še vedno poskušajo  cenzurirati.

No, ‘Zverine’ so vseeno verjetno najboljši izdelek avtorja, ki je sodeloval tudi pri Sezamovi ulici in prejel nekaj najuglednejših priznanj, ki so na voljo v svetu literture, od medalje Randolpha Caldecotta, do nagrade H. C. Andersena in nagrade v spomin Astrid Lindgren. Osebno je imel za največje priznanje sporočilo matere nekega dečka, ki mu je nekoč pisal, Sendak pa mu je poslal risbico. Sporočilo je šlo takole: “Našemu fantku je bil vaša slika tako všeč, da jo je pojedel.”

Čeprav se verjetno sodobnemu staršu Sendakove slikanice za otroke ne bodo zdele prav posebno provokativne, velja vseeno za subverzivno osebnost, ki je pomembno pripomogla k razvoju otroške literature, posebej na področju ilustracije. Če vemo, da je šel v življenju skozi številne težke preizkušnje (ateist, Jud in prikrit homoseksualec, smrt številnih svojcev med 2. svetovno vojno, …) njegovo delo razumemo še bolje. Vsekakor toplo priporočam!

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.