Beatrix Potter

Izbrane povesti Petra Zajca

Peter je navihan zajček, ki nadve rad napravi natanko tisto, kar mu mami prepove. Do vrta gospoda Gregorja pa ima še prav poseben odnos …

peter-zajec-beatrix-potter

Beatrix Potter ima prav posebno mesto v literaturi za otroke. Prevedena je v vse svetovne jezike, naklade njenih knjig se merijo v milijonih, njeni liki pa so med najprepoznavnejšimi. Kot velika ljubiteljica narave in amaterska znanstvenica je živali dobro poznala in znala uspešno združiti lastnosti pravih živih bitij z izmišljenimi liki.

Peter Zajec je njen prvenec v svetu literature in v zvezi z njim je bilo kar nekaj zapletov, od zavrnitev pri založnikih, do napake pri registraciji avtorskega dela, celo ljubezenska zgodba je bila vmes, a kar nas v tem trenutku najbrž najbolj zanima, je primernost knjig Beatrix Potter za sodobnega otroka.

V zgodbicah (štiri so) tokrat predstavljene  knjige namreč najdemo prizore, ki se jim tipična sodobna slikanica najraje izogne. Za neprevidnega zajca izvemo, da ga je gospa Gregorjeva vtkanila v pito, neubogljiv zajček je našeškan, na več mestih smo priča pretepanju in kar naprej je prisotna neka grožnja (največkrat, da bo nekdo nekoga pojedel). Za povrh še spoznamo dedka, ki je tako nemaren, da mu pred nosom ukradejo mladiče, ki naj bi jih čuval.

Če povem kar na kratko: da, takšna knjiga se mi zdi primerna, prav tako, kot se mi zdi primerna Rdeča kapica (tista ‘prava,’ kjer volk poje deklico in njeno babico, nato pa ju lovec reši in skupaj napolnijo volku trebuh s kamni, ne razredčena različica, kjer so vsi prijatelji). Razlog je preprost. Literatura, pa če imamo opravka s skrajnim relizmom, ali najbolj čudaškimi sanjarijami, je vedno odraz resničnega življenja. Tako velja vsaj za dobro literaturo.

Ker življenje je pač polno prizorov, ki so načeloma za otroke neprimerni. Neprevidnost in nagajivost imata lahko daljnosežne, celo usodne posledice, za vsakim ovinkom se lahko skriva kaj nevarnega, ljudje po vseh tisočletjih civilizacije svoje spore še vedno rešujemo s pretepanjem … Da, tudi odrasli. Pravzaprav predvsem odrasli! In vsi stari starši pač iz takšnih ali drugačnih razlogov niso primerni za varuške človeških mladičev. Marsikateri še svoje mačke ne zna nadzirati.

Ne trdim, da bi morali v literaturi otroke nenehno strašiti in opozarjati, niti ne trdim, da bi se morali pretirano ukvarjati s kaznovanjem, tako tistim, ki ga prinašajo nepremišljena dejanja, kot tistim, ki ga morajo odgovorni starši uporabiti pri vzgoji svojih otrok. Vendar vsega tega niti ni treba skrivati. Knjižne police so polne ljubkih pisanih knjižic, kjer nastopajoči vse morebitne konflikte rešijo z lepo besedo, avtorji pa se konfliktnim situacijam vse bolj in bolj celo poskušajo povsem izogniti.

Zato je takšno delo, kot ga je za seboj pustila gospa Beatrix Potter, seveda toliko bolj dragoceno. Realne, a vendar estetstko dodelane prizore nadgrajuje z ljubkimi, pa spet ne osladnimi ilustracijami in vse skupaj zabeli še s svojskim humorjem, ki ga vedno navdušeno pozdravljam. Na žalost številnih staršev moram dodati, da takšne slikanice zahtevajo nekaj odgovornosti tudi od njih, saj morajo biti sposobni oceniti, kdaj (ne če) in kako naj otrok Petra Zajca in njegove prijatelje spozna.

Prigode Petra Zajca in ostala dela Beatrix Potter seveda toplo priporočam v branje.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.