Luise Holthausen

Kamenček želja za Lili

Deklica Lili preživi dan na sankanju z očkom. Večer kar prehitro pride in Lili ga zaman poskuša prepričati k še eni vožnji. Tedaj najde nenavaden, svetlikajoč kamenček.

oko pomezikne

Slikanica takoj pade v oči, ker ima v platnico vdelan svetlikajoč kamenček. Čeprav še predobro vem, da knjige ne smem soditi po platnicah, se ji nisem mogel upreti in seveda sem jo moral tudi prebrati.

Zgodbica o deklici, ki se boji sankati sama, zato ostane popoldne na domačem dvorišču, kjer naredi snežaka, ta pa s pomočjo čudežnega kamenčka (Lili ga uporabi kot snežakovo oko) oživi in ji vlije poguma, je po svoje čisto simpatična, a na koncu bralca vseeno težko zadovolji.

Čeprav je vse skupaj solidno napisano in tudi ilustrirano, bi kot bralec rad vseeno malo več izvedel o nastopajočih, še posebej o Lili. Zakaj ne gre na sankanje s prijatelji? Je od njih mlajša, ali ima za seboj kakšno slabo izkušnjo? Zakaj je tako odvisna od očka? In kje je mama?

Vem, velikim duhovom se to zdijo malenkosti, a prostora za odgovore na zgornja vprašanja je v knjigi dovolj in avtorica sicer ni skoparila z besedami. Ne bi morda vendarle malce več pozornosti namenila osebam in odnosom med njimi? Dejansko mi ni jasno, ali je slikanica namenjena mlajši publiki, pa je za njih mord amalo preveč gostobesedna, ali starejši publiki, pa jim malce premalo pove.

Če takšno sodobno zgodbico primerjamo z drugimi sodobnimi zgodbicami, recimo z Deželo velike tovarne besed, se hitro pokažejo vse površnosti in nedomišljenosti, saj je pripoved preveč enodimenzionalna in v nekem trenutku (ko se deklica malo sanka s prijatelji in malo z oživelim snežakom) tudi nelogična.

Če pa jo, na primer, primerjam s klasično pravljico, kot je na primer Sneguljčica, mi sploh zmanjka mitologije, ali, če hočete, čarovnije, ki bi nekje v ozadju vsemu skupaj dala globino, zaradi katere si zgodbe zapomnimo, ali pa si jih ne.

To si bomo zapomnili predvsem po platnici.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.