Lewis Carroll

Alica v Čudežni deželi

Nekega vročega popoldneva Alica napol spe na vrtu ugleda zajčka, ki teče mimo nje. Zajček je niti ne preseneti, čudno se ji le zdi, da pogleduje na žepno uro in pri tem nenehno godrnjal …

alica v čudežni deželi

Alica v Čudežni deželi je ena izmed klasik literature za otroke, čeprav je pravzaprav težko najti otroka, ki bi mu bila takšna zgodba zares pisana na kožo.

Za starejše je verjetno zaplet preveč enostaven, premalo je drame in konfliktov, pa tudi liki niso ravno takšni, s katerimi bi se bilo lahko istovetiti (celo Alice, s katero sicer ni težko deliti čudenja, se obnaša precej drugače, kot današnji najstniki).

Mlajšim otrokom se verjetno besedne in logične igre, s katerimi je besedilo prepleteno, po drugi plati najbrž zdijo preveč zapletene in dogajanje je, hm, preveč odpuljeno.

Je to torej bolj zgodba za odrasle?

Alico je napisal matematik Charles Lutwedge Dodgeson kot darilo družinski prijateljici Alice Liddell in sprva ni bila namenjena širši javnosti. Toda ob vzpodbudi prijateljev in z odličnimi ilustracijami Johna Tenniela (za tola objavo sem sicer dal prednost ilustraciji Elenore Plaisted Abbot) je knjiga kmalu dobila kulten status.

Ilustratorji si še danes, ko avtor že davno ni več živ, da bi lahko tečnaril ob vsaki malenkosti, štejejo v posebno čast, če dobijo Alico v delo, zgodba (skupaj z nadaljevanjem) pa si je navkljub težavam pri umeščanju v otroške žanre, uspela priboriti posebno mesto na policah.

Fantastična pripoved je navdihnila stotine umetnikov, mnogi mladi bralci, ki se jih ob prvem branju skoraj ni dotaknila, pa poročajo, da se je na težko razložljiv način zapisal v podzavest in šele leta kasnej v vsem svojem sijaju priplavala na površje s posameznimi prizori, sličicami, odlomki, drobtinicami – dovolj, da so jo kasneje, kot precej bolj dozoreli bralci, spet vzeli v roke.

To dvoje (da imaš posebno mesto, in da te večkrat vzamejo v roke), je vsekakor dovolj, da knjigo lahko toplo priporočim. Morda ne bo šlo za ljubezen na prvi pogled, a Alica v Čudežni deželi je brez ugovora obvezno branje.

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse knjige and tagged . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.