Quentin Blake

Benjamin

Očka in mamica naročita otročička in dobita nenavadno žival. Čez nekaj časa se ta spremeni v drugo zverino. In spet …

trol-slika

Quentin Blake je seveda precej bolj znan kot ilustrator, posebej je zaslovel z deli Roalda Dahla. Tokrat ga spoznamo kot avtorja in ilustratorja nenavadne slikanice, ki na izviren in šaljiv način predstavi ključne točke v človekovem odraščanju, življenjskem krogu, ob katerem se ne le nasmejimo, ampak tudi zamislimo.

Redni bralci že poznajo moje nenehno ponavljanje zahtev, ki jih imam ob vsaki slikanici ali knjigi za otroke: zanimiv lik, lik se mora razvijati, imeti motivacijo, premagovati ovire, hočem tudi zaplet in razplet, pa kakšno presenečenje, …

No, ta slikanica nekatere od teh pogojev izpolnjuje več kot odlično, druge le delno, tretjih pa sploh ne. Manjka ji, recimo, zgodba, kar je pogosta težava takoimenovanih avtorskih slikanic, ki so nastale, ker večina avtorjev ne zna dovolj dobro risati, se pravi, da je ilustrator za nastanek slikanice nujno potreben strošek, za ilustratorje pa se zdi, da znajo vendar zgodbo povedati v glavnem kar s sliko in potrebujejo le malo dodatnih besed, in lahko pri honorarju za avtorja vsaj malce prihranimo.

Za zgodbo v današnjem primeru je besed vseeno malce premalo, sicer pa se mi zdi, da gospod Blake niti ni imel namena ustvariti nesmrtne mostrovine, ampak se je ob svojem delu predvsem zabaval. (In tega mu nikakor ne gre zameriti.)

Toda na koncu gre vedno za zgodbo. Če je prava, bomo knjigo spet in spet vzeli s police, jo priporočili prijateljem, prenesli na svoje potomce, … Tega tukaj žal ni, torej slikanice ne morem uvrstiti pod obvezno branje.

Po drugi plati pa je tako simpatična, lahkotna in duhovita, da jo vsakomur vseeno toplo priporočam.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.