Peter Iljič Čajkovski

Labodje jezero

Ena najuspešnejših baletnih predstav vseh časov je na voljo tudi kot slikanica. Jezik je prirejen mlademu bralcu, ozoroma poslušalcu, seveda je zgodba tudi bogato ilustrirana.

Labodje jezero je nedvomno mojstrovina, katere poznavanje spada k splošni izobrazbi. Žal šolski kulturni dnevi iz različnih razlogov ne dajejo takšnih rezultatov, ko bi si vsi skupaj verjetno želeli. S slikanico, ki jo je po izvirniku priredila in ilustrirala s številnimi priznanji ovenčana Lisbeth Zwerger, lahko svojemu otroku vsekakor ponudimo vstopnico v čarobni svet umetnosti še na intimnejši in morda za konkretno osebnost primernejši način.

Na tme mestu nima smisla, da obnavljam vsebino, gre pa v osnovi vsekakor za pravljico, ki zna tudi po skoraj stoletju in pol od premiere (ta je bila, mimogrede, neuspešna in Labodje jezero je za kakih sedemnajst let utonilo v pozabo, dokler ni bila narejena priredba – to pa je nenazadnje lep dokaz, da za vse obstaja pravi kraj in pravo mesto, oboje pa ni nujno usklajeno s trenutnim učnim načrtom) očarati in začarati otroke in odrasle.

Klasični slikanici je priložena še zgoščenka z zvočnim in video zapisom, tako da lahko ob domišljiji zadovoljimo še multimedijska čutila. Zanimivo branje, uspešen projekt, moje priporočilo in želja, da bi takšnih izdelkov videli še več.

 

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.