Peter Elliot

Na poti v šolo

Osliček se odpravi šolo, a po poti si vzame čas za marsikaj, od vonjanja cvetic, do organizacije polžjih dirk …

oslicek-slika

Gre za slikanico za zelo mlado publiko, nekako od dveh let naprej, temu primerna je tudi izvedba – ogromno svetlih, optimističnih risbic z veliko drobnimi podrobnostmi, ki jih otrok z veseljem odkriva in se jih veseli tudi ob tretjem, petem ali kasnejšem branju.

Zgodbica je preprosta, a izjemno učinkovita, z duhovito poanto, ki je skrita že v naslovu. Osliček se namreč veseli poti v šolo, ne šole same, saj do nje ob vseh drobnih dogodivščinah, ki ga doletijo spotoma, niti ne pride. Pa ga to nič ne ovira, da ne bi užival še na poti iz šole, tokrat skupaj s sošolci.

Izjemno posrečena slikanica, iz katere tudi odrasli ponovno izvemo, da je pot včasih celo pomembnejša od cilja, da si je vredno vzeti čas za drobne reči, da življenje pravzaprav ni nič drugega kot niz malenkosti, ki jim sami dajemo večjo ali manjšo težo, pa za to ni treba nobenega moraliziranja, ki se tako rado prikrade v literaturo za otroke. Hkrati je to tudi krasen dokaz, da za uspešno knjigo (to je po mojem taka, ki v bralcu po branju pusti topel občutek zadovoljstva) ni treba prav veliko kompliciranja, le osnovnih pravil pisanja zgodbe se velja držati in jih nadgraditi  – v tem primeru z duhovitim preobratom na koncu.

Peter Elliott, ki je knjigico tako napisal kot narisal, je iz Belgije, po poklicu ilustrator, ima pod kapo že kakih dvajset knjig, dela tudi stripe, več o njem pa lahko preberete tukaj (kjer je tudi njegova fotografija in povezave do drugih knjig z izbranimi ilustracijami).

Glede na prestavljeno delo, ki ga toplo priporočam tako manj kot bolj zahtevnim bralcem, je to vsekakor avtor, čigar druga dela bi bila lahko prav tako zanimiva.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.