Ernst Jandl

Strahopetko

Čakalnica, v kateri sedi nekaj igračk. Še pet jih je na vrsti, potem pa jaz …

vrata-v-cakalnici

Zgodbica je zelo preprosta in izjemno učinkovita. Že zadnjič sem opisoval nekaj podobnega, a tokrat je zadeva še skrajnejša, skoraj ekstremna.

– Imamo eno prizorišče: čakalnico.

– Imamo malo oseb: glavni lik, ki očitno čaka kot zadnji v vrsti, nekaj statistov, ki imajo očitno enak opravek kot on (ne bom izdal vsega) in klasični lik nasprotnika, ki je dejansko pomočnik (a mora glavni lik to šele sprejeti).

– Imamo enotnost časa: nekaj minut, morda ena cela ura.

– Imamo zelo malo besed: dejansko gre le za odštevanje, sicer delno v rimah, a bi šlo verjetno tudi v prozi, morda celo z golimi številkami.

Pri takšni minimalistični zgodbi, v kateri se skriva presenetljivo bogastvo pripovedništva, mi vedno zaigra srce. Zgodbica očitno pripoveduje o premagovanju strahu, pa sedaj sploh ni pomembno ali gre za zobozdravnika, kontrolno nalogo al smrt, ker strah je vedno strašen in vedno dostojen nasprotnik.

Starši pogosto iščemo pomoč pri reševanju različnih težav, v katerih se znajdejo naši otroci in razum pogosto ni dovolj. V stiski s časom in znanjem se pogosto zatečemo k avtoriteti: zato, ker moraš, zato ker jaz tako pravim, zato, ker tudi drugi, itd., vendar to vsekakor ni prava pot.

Pisatelji tudi pogosto poujamo rešitve, v katerih pa se prepogosto naslanjamo na logiko, ali pa, kar je zadnja leta ob vse večji ponudbi nekakovostne, pa toliko bolj oglaševane literature, spišemo ‘kar nekaj’, samo da se ponudi neka rešitev, ki pa ne daje pričakovanih, še posebno ne dolgotrajnih učinkov.

To ni prva sliknica o strahu, ki jo opisujem na tem naslovu. Omenjal sem že eno, ki se mi je zdela nekaj srednjega, a tokrat lahko rečem, da sem v roke dobil povsem drug kaliber.

Ta slikanica je prava pot. Tudi, če otrok še nima določene težave, se bo ob prebiranju takšnih knjižic oborožil s pravo opremo za reševanje vsakovrstnih zagat, med katerimi so zobozdravniki, kontrolke in smrt le nekatere izmed mnogih. Da, slikanico Strahopetko toplo priporočam, celo v večkratno branje!

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.