Erick Kastner

Pikica in Tonček

Pikica prihaja iz urejene, premožne družini, ima varuško in na videz vse, kar si lahko poželi, Tonček pa živi s samohranilko, ki je za povrh še šibkega zdravja. Toda njuni usodi se vseeno združita …

pikica-in-toncek-erich-kastner

Ne le združita, drug drugega tudi spremenita, kar velja kar za obe družini, saj se po seriji skušnjav, zapletov in preobratov izkaže, da življenje nikoli ni črno-belo, ampak v sebi skriva presenetljivo paleto različnih barv.

V podrobnejšo analizo vsebine te posrečeni zmesi mladinske krminalke in socialne drame ne bom šel, konec koncev je zgodba prava klasika enega najuspešnejših avtorjev za otroke in mladino in jo velja na vsak način prebrati, morda kar za kašno bralno značko, enako pa velja tudi za številna druga dela taistega pisatelja, ki ga imamo že od mojih bralskih začetkov na voljo tudi v slovenskih prevodih.

Vseh se zdaj ne spomnim (verjetno bom sčasoma nekaj naslovov še dodal), a v splošnem gre za avtorja, ki je znal ustvatiti zanimive, anpete zgodbe, v katerih je bilo ob akciji tudi precej humorja, bili pa so tudi kar dobro dodelani in večplastni liki, kakršnih je na žalost v sodobni literaturi, kjer je likovna zasnova platnic postala pomembnejša od zgodbe in domiselna propaganda odločilnejša od sporočila, vse premalo.

Sporočilo danešnje objave je torej – v knjižnicah (v knjigarnah ga pri nas po mojem ni več najti) pobrskajte po knjigah Ericha Kastnerja. Ne bo vam žal.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse knjige and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Erick Kastner

  1. Jo pravi:

    Se strinjam. On in Lindgrenova sta bila v otroštvu moja najljubša pisatelja. Poleg klasik (Dvojčici) je napisal tudi avtobiografsko delo Ko sem še majhen bil (ki je verjetno najbolj zanimivo od vseh). Pa v knjigi, naslovljeni Pujs pri brivcu, je zbranih nekaj krajših zgodb (v katerih si je dovolil rahlo več morbidnosti kot sicer). Mislim, da je ena “Srečko gre po gorčico” (vrne se čez nekaj let).

    • Hvala za komentar, prej ali slej bom vkljucil se nekatera druga Kastnerjeva dela, saj se mi zdi, da bi ga danasnja generacija lahko bolje poznala in bi bil marsikomu vsec. Vsekakor so ob ze nastetih vredni omembe vredni se Emil in detektivi, pa Mali moz (obe knjigi), 35. maj in se kaksna, ki se je zdajle ne spomnim.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.