Italo Calvino

Italijanske pravljice

Zbirka italijanskih pravljic, med katerimi mnoge po motivih že poznamo, a so predstavljene na malce drugačen način.

Na zgornjem posnetku je intervju z Italom Calvinom, menda zadnji, narejen le malo pred njegovo smrtjo. Ni bil zbiralec pravljic, ampak avtor leposlovja, vendar je v tej knjigi korektno opravil svoje delo, morda celo bolje kot Grimma, ki sta si za zbiralca privoščila kar malo preveč avtorskih posegov in nerodnih napak, kot so na primer uvrščanje francoskih pravljic ali celo Andersenovih v svojo zbirko nemških …

Italijansk pravljice ponujajo zgodbe z liki, ki ste jih verjetno že vajeni: kralji, čarovnice, velikani, princeske v težavah in junaki, ki jih rešujejo, pa tudi preprostejše, intimnejše zgodbice, pač vse sorte, kar se v takšnih zbirkah nabere. V izvitniku jih je kar 200, ob vsaki je tudi označeno, od kod pravljica izvira in včasih smo malo presneečeni, ko med pokrajinami najemo tudi Istro, Dalmacijo in druge pokrajine, ki jih nič več nimamo za italijanske, a vseeno vemo, da je vpliv Italije tam še  vedno čutiti.

To je zbirka, ki jo samodejno povežemo z zbirko bratov Grimm, tudi Italijani imajo svojo rarzličico Pepelke, Obutega mačka, Trnuljčice, … Pravzaprav, če malo pobrskamo po zgodovini, so Nemci svoje pravljice v glavnem pobrali od Francozov, ti pa od Italijanov. To je seveda zelo posplošena trditev, ampak vrstni red je pa pravi.

V Italijanskih pravljicah Itala Calvina torej spoznamo pisano paleto različnih motivov in likov, ki izžarevajo drugačno energijo od nam verjetno bolj znane francoske ali nemške, saj smo bolj ali manj odrasli ob Perraultovih in Grimmov uspšešnicah, najmlajši pa seveda ob Disneyevih, ki so bile pobrane prav od teh dveh.

Ampak na nekaj nas bodo vendarle spomnile – na slovenske ljudske pripovedke, ki so praviloma o zapletih preprostejše, v njih se gospoda pojavlja manj, a jih družita sočen jezik in humoren pogled na svet, kar daje Italijanskim pravljicam svojevrsten čar.

Osebno moram priznati, da mi Italijanske pravljice niso tako sedle kot Grimmove, in mi tudi nikoli ne bodo. Gre pa cvsekakor za knjigo, ki bi jo, če bi le imel dovolj prostora na svoji knjižni polici, tja postavil za stalno, da bi se lahko vrnil k njej in izgubil v njenih zgodbah ob vsaki priložnosti, ko bi se za to pokazal primeren izgovor razlog.

Zbirka Veliki pravljičarji je sploh takšna, da ponuja krasne literarne izdelke in poučna spremna besedila, je pa manj komercialna in ob takšnih zbirkah sem samo vesel, da je človeštvo ob vseh neumnih domislicah uspelo ustvariti kaj tako koristnega kot so knjižnice. Tam boste našli tudi to knjigo. Priporočam.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse knjige and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.