Lemony Snicket

Zaporedje nesrečnih prigod

Družina Baudelaire doživi tragedijo: starša umreta v požaru in trije otroci pridejo pod skrbništvo skrajno topoumnega bankirja, ki jim mora priskrbeti posvojitelja …

Gre za serijo trinajstih (kajpak) knjig, ki so spisane po enakem vzorcu. Baudelairove sirote vsakič znova iščejo varen dom in vsakič znova jih ogroža strašni Grof Olaf. Kljub predvidljivemu zapletu gre za skrajno zabavno branje, ki bralca težko pusti ravnodušnega. ali ti je zelo všeč ali pa sploh ne.

Zgodbe so namenjene malo starejšim otrokom, ki znajo uživati v mračnem humorju, pa jim morda Charles Dickens ni najbolj po meri. No, Zaporedje nesrečnih prigod ni ravno Oliver Twist, ne prinaša toliko globine in verjetno čez stoletje ne bo več aktualno, a po mojem skromnem mnenju prinaša dobrodošlo obogatitev otroške in mladinske literature, ki vendar ne more nenehno pripovedovati le o ljubkih puhastih živalicah, ki se odpravijo od doma le zato, da spoznajo nove prijatelje in se do noči varno vrnejo domov.

No, srhljivo okolje Lemonyja Snicketa je kljub nenehni prisotnosti vsakovrstnih nevarnosti še vedno dovolj varno, da se vanj lahko poda tudi malce nežnejša dušica, za katero pa mora biti vendarle že nekaj solidne bralske metraže. Prava škoda, da v slovenščino niso prevedli vseh trinajstih delov – očitno pri nas za tovrstno branje še ni dovolj publike.

Torej – ne ravno branje za mladiče in druge začetnike, a prav solidna priložnost za razširitev bralnih obzorij, ki, kdo ve, morda prek Neila Gaimana in drugih mojstrov fantastike zapeljejo v povsem nove svetove. Konec koncev svet, v katerem živimo danes, potrebuje še kakšno alternativo, mar ne?

In morda še zanimivost: Lemony Snicket ni le psevdonim kalifornijskega pisatelja Daniela Handlerja, ampak tudi nekakšen alter ego avtorja, ki piše tudi za odrasle, je politično angažiran in – upam – še ni rekel zadnje besede.

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse knjige and tagged . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.