Gerald Rose

Tigrova preproga

Tiger je že star in opice ga obmevajo z oreški, on pa postaja vse bolj lačen in obupan …

Na zgornji povezavi si lahko ogledate celotno slikanico, ki jo bralci interpretirajo v italijanščini, kar vas verjetno ne bo motilo, saj se že od začetka trudimo v ta blog dodati nekaj mednarodnega pridiha.

Gerald Rose, sicer rojen že leta 1935, je napisal in ilustriral slikanico o tigru, ki se domisli nenavadne rešitve svoje težave. In čeprav je domislica običajno že dovolj za sposobno zgodbo, se ta nekje na sredi, ko se že zdi, da je vse tako, kot bi moralo biti, zaplete (povsem logično, kar avtorjem žal ni vedno samoumevno), pa tudi odplete, ko tiger ne le dobi priložnost dokazati, da še ni za v staro šaro, ampak svojo priložnost tudi izkoristi.

Za dobro zgodbo ni treba veliko, a vsi elementi se morajo lepo ujeti in v tem primeru so se. Pripoved lepo teče, humornih trenutkov ne manjka, ozadje je zanimivo, malce eksotično, ilustracije so barvite, a ne kičaste.

Pravzaprav je avtor – ilustrator za svoje delo (Old Winkle and the Seagulls), ki ga je napisala kar njegova soproga Elizabeth, že leta 1960 dobil prestižno nagrado Kate Greenaway, kar povprečnemu bralcu ne pomeni veliko, je pa to toliko več vredno tistemu, ki se na ilustracije spozna.

Morda ob tej priložnosti še nekaj besed o Kate Greenaway, ob Tigrovi preprogi pa le še toplo priporočilo in povabilo k branju.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.