Herge

Tintin

Tintin je novinar, ki se v lovu za dobro zgodbo odpravi v daljne eksotične kraje, kjer ga čaka kopica nepričakovanih zapletov …

Tokrat sem za predstavitev izbral strip, kar je sicer le z veliko mero svobode mogoče predstaviti tudi kot vrsto slikanice, ampak kadar nas vodijo višji cilji, nismo malenkostni. Tintin je glavni junak serije stripov, ki jih je Herge (s pravim imenom Georges Remi) začel pisati in risati daljnega leta 1929 in jih pravzaprav, čeprav ga niveč med nami, soustvarja še danes.

Ker je delal za različne naročnike v zelo viharnih časih, je bil avtor in z njim Tintin nenehno pod različnimi političnimi pritiski, kar je še kako vplivalo na obravnavano tematiko in tudi kakovost samega izdelka.

Toda danes lahko mirno rečemo, da gre za vrhunski strip, ki je preživel test časa, še posebej po zaslugi predanosti avtorja, ki je v svoje zgodbe vložil ogromno preverjanja dejstev, zaradi česar je ustvaril izjemno verodostojno ozadje. Če na to položimo napeto dogajanje (prav tempo je ena izmed največjih odlik Tintina) in večplastni humor, je branje, po katerem radi posežejo tudi tisti, ki sicer ne berejo najraje, tu.

Tintin je sčasoma postal prava industrija, kjer je Herge posamezne sklope nastajanja stripa zaupal različnim specialistom, sam pa do smrti obdržal nadzor nad celotno sliko. Tintin tudi po Hergejevi smrti ni kar zamrl. Čeprav so studio razpustili, so čez nekaj let začeli z ustvarjanjem novih epizod. To pa je, všeč ali ne, eden največjih komplimentov, ki jih katerikoli avtor ne more doživeti – da ga njegovi junaki preživijo, namreč.

Ko ste torej v dilemi, kaj izbrati v knjižnici, in morda niste v pravem razploženju za slikanico ali ‘klasično’ knjigo, nikar ne pozabite, da so na policah tudi odlični stripi, med katere se Tintinove dogodivščine po pravici uvrščajo.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.