Robert Munsch

Princesa v papirnati vrečki

Nekoč je živela princeska, ki je bila tik pred tem, da se poroči s prelepim princem, ko se v zgodbo vplete strašen zmaj …

princesa-v-papirnati-vrecki.jpj

Toda princeska ni kar tako. Čeprav je izgubila grad in princa in celo obleko, se poda na lov za zmajem in poskuša rešiti svojega bodočega ženina. Pot je neudobna, polna nevarnosti, toda na koncu vendarle pride do zmaja, s katerim se namerava spopasti oblečena zgolj v papirnato vrečko.

Ji bo uspelo? Seveda ji bo! Pa bo zadovoljna z doseženim? Hmm …

Vedno znova sem vesel, kadar vidim preigravanje starega motiva z novo energijo, prikaz iste zgodbe na drugačen način, odpiranje novih vprašanj, ki izhajajo iz starih, … Nekaj podobnega je tako na primer ustvaril Lawrence Schimel, spet nekaj drugega pa Robert Munsch, ki ga predstavljam tokrat. Obakrat iz večnega boja princeske z zmajem, obakrat stara prigoda v novi podobi.

Ker – vse zgodbe so pravzaprav že davno napisane. Razlike so le v detajlih, In ravno detajli, malenkosti, delajo življenje ne le zanimivo, ampak sploh vredno življenja.

Avtor je v klasični pravljici, kjer običajno princi rešujejo princeske, naredil kar dva zanimiva obrata in tržišče je očitno navdušeno, saj je samo te knjige (ki pa ni njegova največja uspešnica) prodal v več kot treh milijonih izvodov!

Ampak knjige v branje ne priporočam zaradi komercialnega uspeha. To, da je dobra, zelo dobra, odlična, bi moralo biti več kot dovolj. Ne spreglejte je torej.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.