Johanna Spyri

Heidi

Nekega dne mlada ženska pripelje petletno nečakinjo k samotarskemu in malce čudaškemu dedku. Ta je sprva noče pod svojo streho, toda sčasoma se mu deklica priljubi …

marie-louise-kirk-heidi-and-grandpa

Heidi je sicer malce sentimentalna,a vseeno izredno prisrčna zgodba, ki je po pravici uvrščena med klasike otroške književnosti. V zgodbi, ki je sicer zanimiva sama po sebi, ne manjka zanimivih opisov časa in prostora, v katerem se vse skupaj odvija, pa tudi o tedanjih družbenih razmerah (ki niti niso zelo drugačne od sedanjih), se lahko marsikaj podučimo.

Tako najbrž ne čudi, da imajo v Švici po vzoru Disneylanda že nekaj časa Heidiland, da je sledila cela serija nadaljevanj, napisanihj po smrti avtorice, pa kakih dvajset ekranizacij (v eni je nastopal celo Charlie Sheen!), …

Kot zanimivost lahko dodamo še, da so pred nekaj leti odkrili pozabljeno knjigo Adelaida – Deklica iz Švicarskih Alp Hermanna Adama von Kampa, ki je izšla pol stoletja pred izvirno Heidi (ki je seveda ljubkovalni izraz za Adelaida), s katero daleč najbolj znano delo Johanne Spyri deli kar nekaj podobnosti, tako v zapletu, kot pri nastopajočih likih.

Vendar o plagiatu najbrž nima smisla razpravljati, ne le zato, ker je zadeva pravno zastarala, ampak tudi zato, ker je bila Heidi, ne Adelaida, tista, ki je prestala najtežji preizkus v literaturi – preizkus časa – in ostala zapisana v zgodovino otroškega čtiva. Besedilo, sicer namenjeno malce starejši publiki (recimo okrog desetih let), torej tudi sam toplo priporočam.

 

 

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse knjige and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.