Stevenson, Robert Louis

Robert Louis Stevenson: Otok zakladov

V krčmi v nenavadnih okoliščinah umre star kapitan, kar spodbudi mladeniča, sicer krčmarjevega sina, da pobrska po kapitanovi skrinji …

robert-louis-stevenson-otok-zakladov

Če smo zadnjič predstavili in priporočili klasično knjigo za deklice, je tule poslastica za fante. Čeprav je Otok zakladov že davno presegel stoletnico, še vedno ponuja zanimivo, napeto in kakovostno čtivo za mladino. Pri besedi ‘kakovostno’ moramo seveda upoštevati, da gre za žanrski izdelek, ki je narejen po ustreznem kalupu, kar s seboj prinaša pluse in minuse.

R. L. Stevenson je že kot otrok sklenil, da bo drugačen, da ga okolje, v katerem je odrasel, in načrti, ki jih je z njim imel predvsem oče (sicer inženir, a tudi sam z neizživetimi umetniškimi ambicijami), ne zadovoljujejo, da si želi pustolovščin, rušenja splošno sprejetih norm, in na splošno vsega dolgočasnega, kar počnejo odrasli.

Otok zakladov ni le ena izmed neštetih pustolovskih kratkočasnic, ampak merilo za vse druge, ki se z njim le redko uspejo pomeriti iz oči v oči, saj je avtorjeva izjemna pripovedna moč, v veliki meri napajana prav iz njegove razdvojenosti med lastnimi željami in pričakovanji okolja (nasprotujoča pola razcepljene osebnosti je sam najlepše upodobil v Dr. Jekyllu in g. Hydeu), ravno v tem romanu prvič prišla do polnega izraza.

Kdor si želi berljive, barvite in večno sveže zgodbe, bo v Otoku zakladov prav gotovo prišel na svoj račun. Kdor pa si želi kdaj tudi sam kaj dobrega napisati, pa s tem nikakor ne mislim le leposlovja, lahko prav v tem delu najde kopico praktičnih primerov, ki jih lahko strnem v en sam stavek: brez konflikta ni zgodbe.

Aja, mimogrede, uporabil sem ilustracijo Newella Conversa Wyetha (1882-1945), še več ilustracij in ilustratorjev Otoka zakladov pa:

http://slikanice.blogspot.com/2016/02/otok-zakladov.html

To je to. Obvezno čtivo.

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse knjige and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.