Myron Levoy

Čarovnica s Četrte ulice in druge povesti

Ulice v New Yorku so polne posebnežev, neka starejša ženska pa še posebej buri otroško domišljijo …

stara-gospa

Kot pove že naslov, gre za zbirko dokaj kratkih zgodb, za katere je težko reči, komu so namenjene. Morda bi znal v njih uživati že kakšen osem- ali devetletnik, a po mojem so bolj primerne za starejše bralce, morda vsaj najstnike, pod pogojem seveda, da znajo uživati v lepoti, ki se skriva v podrobnostih.

Osebno sem sicer pristaš akcije in dramatičnih preobratov, a kakovost zgodb me je vsekakor prepričala, da lahko le dvignem palec in knjigo priporočim v branje. Je pa pri kratkih zgodbah ena velika težava – tako kratke so, da se po koncu bralec ravno prav ogreje za nadaljevanje branja, a ob tako bogatih zgodbah nadaljevanje z novo zgodbo, novim zapletom in novimi liki ni najboljša poteza. Druga zgodba, tudi če gre za kakovostno izenačene povesti, kot v tem primeru, enostavno ne more prinesti tega, kar daje naslednja stran v napetem romanu.

Kratke zgodbe so, govorim iz lastnih izkušenj, za pisanje celo zahtevnejše od novel ali romanov, saj zahtevajo veliko natančnosti, ki pogosto meji že na popolnost. Vsako mašilo je lahko za uspeh zgodbe pogubno, po drugi strani pa je z njimi težko zaslužiti, saj založniki od avtorjev pričakujejo konkretne količine gradiva, ki ga je potem tudi lažje prodati po konkretni ceni. Pisateljem, ki pišejo kratke zgodbe, torej lahko po Katančevo rečem samo: “Kapo dol”.

V Čarovnici s Četrte ulice spoznamo zanimive like v prepričljivih okoljih in zelo življenjskih situacijah, s katerimi se ne gled ena oddaljenost kraja in v veliki meri tudi časa, zlahka poistovetimo. Toplo jih priporočam v branje, a hkrati dodajam, da si zanje odmerimo majhne količine časa in po vsaki prebrani predvidimo tudi bolj ali manj aktiven nebralni premor.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse knjige and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.