Care Santos

Prodam mamo

Osemletnik sklene na spletu objaviti nenavaden oglas, pri tem pa mu pomaga prijateljica, ki ima prav tako svojevrstne osebne težave …

oglas

Knjiga na sodoben, dinamičen in duhovit način predstavi nekaj tipičnih težav v družinskih in drugih odnosih v dandašnji družbi. Kar ji štejem v še poseben plus, je popolna odsotnost pridiganja, tako značilnega pri toliko dobronamernih avtorjih, ki kljub najboljšim namenom ne znajo sestaviti spodobne zgodbe.

No, Care Santos, katalonska pisateljica, ki je za svoje delo prejela že kar nekaj nagrad, svoj posel očitno obvlada, saj se knjiga, kljub na videz kar lepemu številu strani (nekaj čez sto, pri tem pa cilja na bralce začetnike, kar dokazujeta tako slog kot ilustracije), prebere na dušek in to je vsekakor dovolj, da jo toplo priporočim in se še sam opomnim, da poiščem kakšno drugo delo taiste avtorice.

Da ne bom izdal preveč, v knjigi so vendarle tudi elementi kriminalke, bom raje izdal najpreprostejši trik za iskanje všečnih knjig. Besedo všečno prosim razumite kot povsem osebno opredelitev, če bi hotel kaj bolj absolutnega, bi uporabil dobro, pri branju pa nas vendarle vedno vodi osebni okus.

Knjige sem kot bralec začetnik v neki drugi državi in drugem tisočletju sprva izbiral povsem naključno. Najprej so me premamile pisane naslovke. Nato sem se navadil knjigo tudi sem in tja prelistati, a me v prvih letih branje ilustracije pravzaprav niso nikoli posebej pritegnile. Že zelo zgodaj sem odkril, da je stopnja oguljenosti platnic veliko boljši kriterij za najdbo všečnega branja in še danes me novosti puščajo relativno hladnega (povsem nasprotno od bralcev in bralk, ki prihajajo v knjižnico težit izključno s seznami, prepisanimi iz dnevnega časopisja, običajno precej preden je knjižnici uspelo knjigo nabaviti, opremiti in postaviti na polico).

Tak način branja nas prej ali slej solidno bralsko izobrazi, čeprav so seveda luknje še vedno prisotne. Osebni okus pa se dodela po takoimenovani vertikali – ko najdeš avtorja, čigar knjiga ti je všeč, poiščeš še več od istega avtoja, oziroma avtorice. Ko materilaa zmanjka, malce pobrskaš po spletu in hitro najdeš druga imena, ki se omenjajo v isti sapi – tako od ene dobre knjige kaj hitro splezaš do ducata kakovostnih del.

Nato človek potrebuje le še nekaj prostega časa, da vse skupaj užije v primernih odmerkih. Veliko dobrih knjig in časa zanje vam torej želim!

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse knjige and tagged , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.