Melanie Watts

Vilibald se vrača

Vilibald je maček in glavni junak slikanice, vendar se že na začetku njegovi načrti razlikujejo od avtoričinih …

V literaturi je bilo že veliko poskusov poigravanja s prehodi med različnimi oblikami pripovedi. Zgodbe, v katerih se izmišljeni literarni junaki pogovarjajo s svojimi avtorji, ali se jim celo uprejo so le ena izmed značilnih skupin.

Serija o mačku Vilibaldu spada zraven.

Na prvi pogled gre za domiselno preigravanje zgodbe, zgodbe v zgodbi in zgodbe o zgodbi, a po mojem mnenju pri vseh teh zgodbah enostavno ni dovolj zgodbe za pozitivno oceno. Kolikor sem uspel naknadno ugotoviti, je Vilibald se vrača le ena izmed slikanic v zbirki, ki se je začela preprosto z Vilibaldom, le-ta pa je osvojil vsaj eno literarno nagrado, ki je žal ne poznam.

Naj bo tako ali drugače, knjige ocenjujem načelom naključno, sicer bi me že pri prvem branju morda ovirali takšni ali drugačni predsodki, zato sem imel morda smolo, da nisem dobil ravno najbolj posrečene v zbirki, a to ne spremeni dejstva, da tovrsten štos tudi v nekaterih drugih primerih enostavno ne drži vode.

Slikanica za oroke je kratka, besede naj bi bile izbrane ZELO premišljeno, ilustracije naj bi se lepo ujemale z dogajanjem, ga po možnosti še nadgradile, zgolj odštek in hecanje pa nista dovolj.

Preprost preizkus: zgodbo prevberemo otrokom in jih, ne glede na prvi odziv, čez dan ali dva vprašamo, o čem je govorila. Če se je le medlo spominjajo in se jim ob pogovoru o dotični knjigi ne svetijo oči, gre skoraj zagotovo za izdelek, ki ni vreden njihove pozornosti.

Takšnih slikanic smo v tem blogu spoznali že kar nekaj in tudi tistih nisem priporočil, zato nikar ne pričakujte izjeme. Če mi slučajno pride v roke prvi Vilibald v zbirki, ga bom seveda dodal k temu in ocenil še tistega, do tedaj pa svetujem, da v roke vzamete katero od knjig, ki sem jih priporočil.

Ali pa preprosto tvegate in najdete biser, ki sem ga spregledal. Okusi so različni in nekateri bodo vedno dali vaniliji prednost pred čokolado.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.