Runer Jonsson

Vike Viking (serija)

Vike je desetletni viking, ki se od vrstnikov loči po drobni postavi in nenavadni plašnosti. Ima pa tudi izjemno pamet, s katero sebe in druge izmaže iz še tako velikih težav …

Vike Viking je eden izmed klasičnih likov otroške literature, v katerem se bo zlahka prepoznal marsikateri otrok, posebej to velja za fante, ki se morajo med vrstniki dokazovati na različne načine, pa jih narava morda ni obdarila z najboljšo konstitucijo ali nadpovprečno motoriko.

Mene na primer precej spominja na Obutega mačka ali Pogumnega krojačka, ki z zvijačnostjo uženeta številne mogočne nasprotnike ali pa si jih pridobita na svojo stran, se pravi, da kljub vsaj na prvi pogled neprijaznim naravnim danostim v svojemokolju dosežeta zavidljive uspehe.

Vike je že dolgo na voljo tudi v slovenskem prevodu, prinesel pa je tudi več ekranizacij. Najprej se je predstavil kot celovečerna risanka, nato kot nanizanka z več kot 70 deli, ne tako dolgo nazaj pa so posneli tudi vsaj dve igrani različici. Vsekakor projekt, ki ustvrjalcem ni prinsel le lepega zaslužka, ampak je tudi obogatil ponudbo za otroke po vsem svetu.

Kot zanimivost lahko dodamo, da so ga prvi animirali Japonci, ki so se jim kmalu pridružili še Nemci. Prav japonski slog animacije razkriva številne značilnosti, v katerih je mogoče prepoznati zametke danes tako priljubljenih anime sloga, likov in tem.

Če ste nekoliko mlajši in Vikeja še ne poznate, ga vsekakor toplo priporočam.

 

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse knjige and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.